2022. 10. 11.

„A tehetség nem az én érdemem, Istentől származik” – Mező Misi új műsort indított

Ősi, a Bibliában is felbukkanó mesterségeket próbál ki Mező Misi a Duna Televízió új, Jézus és… című műsorában. A tizenkét részes műsor ma is gyakorlott bibliai szakmák képviselőit mutatja be, teológus, régész szakértő közreműködésével. Bár a Magna Cum Laude frontemberének a zene az élete, az egy évig tartó forgatáson katonaként, pásztorként és halászként is helytállt.
A Képmás magazin interjúját szemlézzük.

Több szempontból is formabontó műsor a Jézus és… a magyar televíziózás történetében, mert témája egy általános és egy vallási síkon is értelmezhető.

Így van. Az is jókora töltetet kap ettől a sorozattól, aki nem hívő, és az is, aki az életét odaszánta Istennek. Előbbiek megismerhetnek tizenkét csodálatos szakmát. Az epizódokban azt próbáltuk bemutatni, hogyan működhettek ezek a foglalkozások az ókorban, Jézus idejében, és hogy hogyan vannak jelen a Szentírásban, illetve a szimbolikájukat is megvizsgáltuk. Ugyanakkor nemcsak emiatt lett Jézus és… a műsor címe, hanem azért is, mert Jézustól fakad minden: az elhívásunk, a tehetségünk, a hivatásunk.

Vagyis, ahogyan a műsor kapcsán korábban is elmondtad, mi csak eszközök vagyunk Isten kezében, és ő dönti el, kinek mi lesz a foglalkozása. Téged hogyan irányított el a zene felé?

Sok dologhoz értek, mindig is szerettem például barkácsolni, asztalos szakmát is szereztem. Viszont elég korán kiderült, mihez van a legnagyobb tehetségem: már tízéves koromban kijelentettem, hogy a zenéléssel szeretnék foglalkozni. De mindig hangoztatom, hogy ez a tehetség nem az én érdemem, Istentől származik.

hirdetés

A műsorban többek közt kenyeret sütsz, katonai kiképzésen veszel részt és nyájat terelsz. Melyik volt számodra a legtesthezállóbb a kipróbált mesterségek közül?

A legjobban a katona, az építőmester, a juhász és a halász mesterség tetszett. De az igazat megvallva nem tudnék egyet kiválasztani: mindegyikben fürdőztem, és mindegyik arra motivált, hogy a tudásom legjavát nyújtsam. Kívülről nézve lehet, hogy a bemutatott szakmák könnyűnek tűnnek, de ha benne van az ember, akkor láthatja, hogy komoly szakértelmet, fegyelmet és elhivatottságot követelnek.

A tévéműsort az útkeresőknek is ajánlottad, akik még nem találták meg a hivatásukat. Milyen tanácsot adsz majd a saját gyermekeidnek, ha számukra is aktuális lesz a pályaválasztás?

Hogy olyan szakmát válasszanak, amiben örömüket lelik, és semmiképpen ne a munka anyagi oldala legyen az elsődleges szempont. Hiába keres valaki sokat, ha közben gyűlöli azt, amit csinál. Azt szeretném, ha boldog, kiegyensúlyozott emberek lennének a munkájukban, szerintem ennél fontosabb nincs.

Forrás: Képmás

Borítókép - Fotó: Lajtos István, Facebook
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás