2022. 09. 21.

Hogyan szeressünk valakit, akit nehéz szeretnünk?

Különböző személyiségtípusok, eltérő szokások, másfajta gondolkodásmód, ütköző vélemények, félreértett helyzetek, sértettség… sok oka lehet annak, ha valakit nehéz szeretnünk. Jézustól mégis egyértelműen azt a feladatot kaptuk, hogy szeressünk mindenkit, hiszen „ha csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, milyen jutalmat érdemeltek?”. De mit tehetünk, hogy jobbak legyünk ebben? Íme három jótanács egy katolikus paptól!

„Mindannyiunk életében vannak olyan emberek, akiket könnyű szeretni. Gondoljunk arra, hogy van egy szeretet-akkumulátorunk. Azok az emberek, akiket könnyű szeretni, feltöltik az akkumulátorunkat. És vannak olyan emberek az életünkben, akik elhasználják vagy lemerítik az aksinkat” – kezdi videójában Fr. Mike Schmitz katolikus pap, majd három gondolattal lát el minket, hogy jobban tudjuk szeretni a nehéz embereket.

  1. Ismerd el: van, akit könnyű szeretni, és van, akit nehéz

Ahelyett, hogy címkéket ragasztanánk másokra, jó lenne, ha csak tényeket állapítanánk meg: ezzel a személlyel jól kijövök, ezt a másik embert viszont nem könnyű szeretni. Attól, hogy szeretem azt, akit könnyű szeretni, még nem leszek erényes, nagylelkű ember, ne csapjuk be magunkat. A kihívást az adja, mikor az ellenségeinket kell szeretni. Jézus tanítványának lenni azt jelenti, hogy azokat is szeretem, akiket a legnehezebb. Akik idegesítőek, akik olyanok, amilyeneknek mi nem szeretnénk őket… de nem ragasztok címkéket ezekre az emberekre, csak tudomásul veszem, ha valakit nehéz szeretni.

hirdetés
  1. Nem tudok olyat adni, ami nekem nincs

Ahhoz, hogy szeretni tudjak, először szeretve kell lennem. Szent János azt írja levelében, hogy „azért szeretünk, mert Isten először szeretett minket”. Bakhita Szent Jozefina történetét hoznám ide, aki Afrikában született, gyermekkorában elrabolták, és eladták rabszolgának. Sok-sok éven keresztül volt rabszolga több családnál. Volt, ahol nap mint nap verték és kínozták. Végül sikerült felszabadulnia, megtért és szerzetesnővér lett. Tőle származik az idézet, miszerint: “engem végérvényesen szerettek, ezért, bármi is történjék velem, mindig végérvényesen szeretve leszek”. Olyan valóságos módon találkozott Jézus szeretetével, hogy tudta, nem csak szeretve van, hanem végérvényesen szeretve, ami azt jelenti, hogy nem számítanak a változó körülmények, az élet különböző periódusai, nem számít a saját kudarca sem, mindig végérvényesen szeretve lesz. Így képes volt szeretni azokat, akik bántották őt, azokat, akik kínozták. Képes volt szeretni a valódi ellenségeit. Miért? Mert be tudta fogadni az Atya szeretetét a Szentlélek által.

  1. A szeretet egyirányú utca

Meg kell különböztetnünk a szeretetet a kapcsolattól. A szeretet egyirányú utca. Mindig azt halljuk, hogy a szeretet kétirányú, de ez nem igaz. A kapcsolatok azok, amik kétirányúak, kölcsönösek. Egy egészséges kapcsolatban szeretet adok és kapok. De a szeretet egyirányú. Aquinói Szent Tamás szerint a szeretet a másik javát akarja. Ebben a definícióban semmit nem mond arról, hogy a másik viszontszeret. Csak azt, hogy a szeretet a másik javát választja. A nehéz emberek szeretete azt jelenti, hogy velük nem feltétlen kapcsolatban állunk, vagy nem egészséges kapcsolatban, hiszen ők gyakran nem szeretnek viszont. Lehet, hogy én a másik javát akarom, de a másik nem akarja az enyémet. Ez fájhat. De nem szabad a viszonzást várnunk. Nem várhatjuk azt sem, hogy a másik megváltozzon. A szeretet azt jelenti, hogy meghozzuk a döntést amellett, hogy a másik javát akarjuk.

Ugyanakkor kell határokat húznunk, és ez is része a szeretetnek. Jézus nem azt kéri tőlünk, hogy ostobák legyünk. Arra vagyunk hivatottak, hogy okosak legyünk, mint a kígyók. Ha olyan személy közelében vagyok, akit nehéz szeretni, aki nem viszonozza a szeretetem, akkor világos határokat kell felállítani. „Igen, jót akarok neked. De nem azért vagyok itt, hogy a lábtörlőd legyek. Igen, szeretném neked átadni azt a szeretetet, amit megtapasztaltam Jézus által. De nem hagyom, hogy megtaposs.” Keresztényként emlékeztetned kell az embereket, azokat, akiket könnyű szeretni, és azokat is, akiket nehéz szeretni, hogy vannak határok.

A szeretet egyirányú utca, ami az Úrtól rajtunk keresztül az emberekhez elér. Nem könnyű feladat szeretni a nehéz embereket, de mindannyian képesek vagyunk rá, mert szeretve vagyunk, mert Isten előbb szeretett minket.

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás