2022. 09. 19.

10 gondolat arról, mitől lesz boldog egy párkapcsolat

„Lehet egy párkapcsolat olyan, mint amilyenre vágyunk? Sőt, még annál is jobb? Fel tudjuk-e ismerni, mit kell tennünk ezért? Hogyan őrizhető meg a boldogság és meghittség egy életre szólóan a házasságban?” Az Agapé legújabb adásában erről beszélgetett Mihalec Gábor párterapeuta; Molnár-Bánffy Kata, a Képmás Kiadó vezetője; Sterczer Hilda hegymászó, mentálhigiénés szakember és Dolhai Attila Jászai Mari-díjas színész, énekes, érdemes művész – az ő gondolataikat szedtük csokorba.

1.„Az a boldog párkapcsolat, amelyben a felek külön-külön és együtt is boldogok tudnak lenni.” (Molnár-Bánffy Kata)

 

2. „Számomra a boldog párkapcsolat két kulcsszava a figyelem és az idő. Adunk időt arra, hogy észrevegyük, mi a fontos a másiknak?” (Dolhai Attila)

 

3. „A bizonyosságot, a garanciát, hogy jó lesz a házasságunk, nem kívülről adja valaki – a bizonyosság bennünk van. Meg kell tanulnunk tenni egymásért, dolgozni a kapcsolatunk boldogságáért.” (Mihalec Gábor)

 

4. „Zsolt elvesztése (Erőss Zsolt hegymászó – a szerk.) nekem hitkrízis volt. De azt a kérdést is fel kellett tennem magamnak, hogyha Isten adott már nekem egy férjet, vajon fog-e adni még egyet. De bíztam abban, hogyha Istennek az a szándéka, hogy újra megházasodjak, akkor Ő előkészít mindent, és az utam során találkozni fogok ezzel a férfival. Így lett.” (Sterczer Hilda)

 

5. „A kegyelemnek, a gondviselésnek jelentős szerepe van abban, hogy egy házasság jó legyen. Katolikus vallású vagyok, nálunk a házasság egy szentség, és ezt nagyon szépnek tartom.” (Molnár-Bánffy Kata)

 

6. „Van egy mindenekfelett lévő jóság, amelyre ráhagyatkozhatsz, ha bizonytalan vagy: ez Isten. Ha nem tudod, mitévő legyél abban az élethelyzetben, amelyben most vagy, van kihez fordulnod. Neki mindent elmondhatsz, azt is, amit senki másnak nem mersz.” (Dolhai Attila)

 

7. „A krízisek pillanatában ugrásszerű fejlődésre képes egy pár vagy egy család – olyan fejlődére, amelyhez évek sem lennének elegendők.” (Mihalec Gábor)

 

8. „Nagyon fontos, hogy az értékrendünk alapján keressünk párt. Miután túl voltam a gyászmunkán, és kész voltam arra, hogy újra ismerkedjek, én kiírtam, hogy nekem a legfontosabb: Isten, a gyerekeim és a munkám. Ezen keresztül találtuk meg egymást a férjemmel, mert az ő értékei is összhangban voltak az enyémekkel.” (Sterczer Hilda)

 

9. „Egy házasság során nagyon sokféle traumát megélhetünk. Istennel mégis fejlődésbe torkollhat ez a válság, és erre nekünk vannak előképeink a Bibliában.” (Molnár-Bánffy Kata)

 

10. „Minden krízis meg akar tanítani bennünket valamire, amit addig nem tudtunk, vagy nem így tudtunk. A krízis által kapunk Istentől egy olyan lehetőséget, amit nem ismertünk volna fel. Ha felelősséget vállalunk a saját hibáinkért, akkor elindul egy egészen új fázisa a kapcsolatnak.” (Mihalec Gábor)

Borítókép - Fotó: David Pereiras Villagra | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz F 2022. 09. 22. 00:03

    Nagyon fontos, hogy az ilyen cikkekben a „párkapcsolat” és a „házasság” szavakat használjuk felváltva, egymás szinonímájaként, azt sugallván ezzel, hogy a kettő ugyanaz, vagy legalábbis nincs közte lényegi különbség.
    Másrészt fontos az is, hogy ha ilyen témáról van szó, VÉLETLENÜL SE említsük meg a gyerek-témát. Az pfúj, az olyan retrográd fideszes dolog… Jaj dehogyis kell az a boldogsághoz, hát már hogy kellhetne??? Még a végén elijesztjük vele a fiatalokat…. Helyette locsogjunk minőségi időről, figyelemről, meg a hibákért vállalt felelősségről, azaz olyan általános dolgokról, amelyek alatt bárki bármit érthet, azaz voltaképpen nem jelentenek semmit. Így leszünk igazi liber-álkeresztények.