2022. 09. 07.

Mihaszna egyház? – Gondolatok egy sok fiatalt megmozgató vita margójára

Zárt körű klub vagy a „világ világossága” az egyház? Mi történne, ha végre kilépnénk a templom falai mögül? Mi haszna az egyháznak a XXI. században? Összeomlást vagy megújulást hoz a jövő? – ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ a „Szólj be a papnak” rendezvénysorozat hétfői estje. A vita nem olyan volt, mint amire számítottam, csalódnom kellett – de elérték, hogy magamba nézzek az est után, szóval már volt értelme elmenni.

A „Szólj be a papnak” rendezvénysorozat ezúttal egy nagyon aktuális, az országot jócskán megosztó kérdést hozott fel: van-e egyáltalán bármi haszna az egyháznak a XXI. században? Lehet-e politikai szereplőnek nevezni az egyházat, illetve érdemes-e?

A vitán Gulyás Márton, a Partizán című műsor alapító-főszerkesztője, Bedekovics Péter református lelkész, Homoki Pál evangélikus lelkész és Kunszabó Zoltán római katolikus diakónus vett részt. Érdekes összetétel volt, az első gondolatom az volt, hogy vajon miért ilyen aránytalan a vita. Egy „világi” emberhez három egyházi személyt ültetnek, hogy még véletlenül se jöjjenek ki rosszul a keresztények? 

Végül nem volt olyan zavaró ez az aránytalanság, mint vártam, más pontokban viszont csalódtam az eseményben, legalábbis eléggé más volt, mint amire számítottam. Hozzá kell tennem, a rendezvény értékéből jócskán levont az elképesztő tömeg, a csilláron is lógtak az emberek. Ez egyrészt zavaró volt, mert egymás szájában voltunk szinte, másrészt utólag már jobban látom a pozitívumát is:

nagyon sok fiatalt megmozgatott a téma, örömteli volt látni, hogy ennyien eljöttek (a tizenéves korosztályból is!).  

Fotó: Bonifert Rita 

Az est moderátora Zila Gábor, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője volt – nem irigyeltem őt, mert sokszor nehézkes volt a vita. Ennek talán az lehetett az oka, hogy alapvető fogalmakat is máshogy értelmeztek a vitapartnerek, például egyház, politika, demokrácia, igazság. Annyira távolról indultak a résztvevők, hogy másfél óra alatt sem sikerült sokkal közelebb jutni egymáshoz – nem is csak az egyetértés, de a megértés szintjén sem.

Sok fiatal szerintem Gulyás Márton miatt volt kíváncsi a rendezvényre, aki a Partizán műsorvezetőjeként lett híres. Ő kimondottan a politikai híreket követi nyomon, és ebben a műfajban készíti a legtöbb interjúját, ez most is szembetűnő volt: az egyházat is mindenképpen politikai szempontból akarta megközelíteni. Erre Bedekovics Péter volt talán a leginkább vevő, Kunszabó Zoltán viszont végig kitartott a mellett az álláspontja mellett, hogy az egyháznak semmi köze a politikához.

Kérdés persze, hogyan értelmezzük a politikát. Feladata-e az egyháznak a közügyekbe való beavatkozás? Probléma-e, ha egy pap vagy lelkész nyíltan kimondja, amit gondol – ha abban az aktuálpolitika is megjelenik?

Gulyás Márton a kilakoltatásokat hozta fel többször is példának arra, hogy a keresztények nem tesznek semmit. Úgy látja, hogy bár napi szinten történnek igazságtalanságok az emberekkel, az egyház megmarad a templom falai között, és a szociális segítségnyújtásból nem veszi ki a részét. Ezt erőteljesen cáfolta mindkét protestáns lelkész, szerintük az egyház igenis sokat tesz a szegényekért, az elesettekért, a hajléktalanokért. Van, aki szerint ez azonban kevés.

Fotó: Bonifert Rita 

Abban minden vitapartner egyetértett, hogy

cselekvő egyházra van szükség.

Arra azonban már nem jutott idő, hogy arról beszéljenek, mit is jelent mindez a gyakorlati, mindennapi életben. És ez az, ami nekem a legnagyobb hiányérzetet hagyta a beszélgetés után. Talán tényleg túl távolról indultak a résztvevők és nem tudtak „találkozni”, így ötleteket sem adtak, hogy akkor mégis hogyan váljunk jobbá.

Fotó: Bonifert Rita 

Bennem erőteljesen megmaradt egy Gandhi-idézet, amelyet Homoki hozott fel: „Egyetlenegy bajom van a keresztényekkel: az, hogy nem keresztények”. Fájdalmas mondat. És persze az első reakciónk erre a védekezés lehet, hogy „de hát mi mindent megteszünk, amit tudunk”. Éljük az életünket, küzdünk a saját problémáinkkal, naponta harcolunk önmagunkkal és másokkal, vagy épp egy betegséggel, anyagi problémával, kiégéssel, szorongással… Hogyan is várhatják el tőlünk, hogy még adjunk is, ha túlélő üzemmódban vagyunk? Erre nekem sincs kész válaszom. Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy Isten az, aki tud erőt, kitartást, lelkesedést adni ahhoz, hogy igenis kilépjünk a kis buborékunkból és elinduljunk mások felé. Éppen arra, amerre Ő személyesen vezet minket. Lehet, hogy a kilakoltatás előtt álló családok felé. Lehet, hogy az árva gyerekek felé. Lehet, hogy a szomszédunk felé, akinek annyira fáj a lába, hogy nem tud bevásárolni. Lehet, hogy a szüleink felé, akikkel rendezni kellene a kapcsolatunkat.

Bármilyen irányba is, de annyira jó kilépni az önmagunk körül forgásból, és végre továbbadni azt a szeretetet, amelyet Isten olyan bőkezűen ad nekünk!

Bennem ezt a lenyomatot hagyta az esemény, és a vágyat, hogy mi is rendezzünk újra 777 OFFLINE-okat, csak sokkal nagyobb teremben, mert hisszük és sejtjük, hogy van rá igény.

A képre kattintva galéria nyílik!
Borítókép - Fotó: Bonifert Rita
Blog Szilágyi Anna
hirdetés

6 hozzászólás

 • Válasz Wacha Gábor József 2022. 09. 07. 14:45

  https://csakegyet.hu/rolunk
  -> Kunszabóné Pataki Anna

  Csak hogy kicsit fűszerezzem.

 • Válasz Szilágyi József 2022. 09. 07. 18:03

  https://katolikus.ma/sarah-biboros-istenrol-es-az-orok-eletrol-kellene-tobbet-beszelni/
  .
  Részlet a cikkből:
  “Korunk paradoxona, hogy amíg egyre többen keresik Istent, addig a közbeszédből és a politikai színtérről egyre inkább kirekesztik. Itt az ideje tehát, hogy az egyház visszatérjen ahhoz, amit elvárnak tőle: hogy az Istenről, a lélekről, a túlvilágról, a halálról, de mindenekelőtt az örök életről beszéljen.
  Az egyházban túl sokat beszélnek az egyház struktúrájáról, ami valójában senkit sem érdekel. Arról kellene beszélni, ami valóban számít: az örök életről, az Istennel való barátság belső megéléséről.
  Az ember azért akar egy pappal beszélni, hogy Istent megtalálja, nem pedig, hogy pl. a Föld megmentéséről tárgyaljon”.
  .
  Robert Sarah kat. bíboros gondolatai (internetről, katolikus ma)

 • Válasz Szilágyi József 2022. 09. 08. 07:23

  Keresztény vallás:
  Üldözték bizony, amikor új volt.
  Sokak számára régi lett mára, s értéke nincsen.
  Ám ha a Bibliát felnyitom, megszólal belőle Isten.

 • Válasz Szilágyi József 2022. 09. 08. 17:35

  “Ha az igazi küldetésünkre koncentrálunk, akkor arany lesz a melléktermék. De nem ez a fontos, hanem a küldetésünk.”
  Pintér Gyula, lelkipásztor (internetről – parokia hu)

 • Válasz Szilágyi József 2022. 09. 10. 11:44

  “Ha valóban szeretnénk valamit az egyházról megtudni, akkor ott kell kezdenünk, hogy az ekklézsia (ekklészia) azt jelenti, kihívott sereg. Isten szólt, és aki hallja a hangját, az odacsoportosul hozzá.”
  Soós Szilárd (internetről – megvanirva hu)

 • Válasz Szilágyi József 2022. 09. 12. 16:10

  Riporter (M. T.) :
  “Az egyházakat milyen állapotban találta ez a kor? Tudnak-e vonzók lenni, hogy hazahívják a magukba szálló embereket?”
  .
  Pajor Tamás:
  “Abban hiszek, hogy az igazi egyház – amely az igazi hívők közösségét jelenti, ezért felekezeti határokon átível –, illetve annak mozgatása, fenntartása, céljainak kijelölése Isten kezében van. Ezért nem félek attól, hogy eltűnik, szétesik vagy eljelentéktelenedik. Az igazi egyház – amely keresztényekről Jézus azt mondja, hogy az övéi, vagyis a hozzá tartozók közössége – nem fog eltűnni, de hogy milyen formában fog fennmaradni, tovább működni, betölteni a hivatását, azt csak Isten tudja.”
  .
  (internetről – mandiner hu)