2022. 08. 11.

Számít, hogy mit nézel

„Nem tudom, te hogy vagy vele, engem elég szigorúan neveltek a szüleim médiafogyasztás szempontjából. Nagyon korlátozták, hogy milyen és mennyi sorozatot nézhetek. Ebben rengeteg jószándék volt, nagyon igyekeztek engem megóvni. Viszont bennem úgy csapódott le, hogy amikor lehetőségem támadt rá (egyetem alatt), akkor mindent megnéztem.” Az Arrivera blog elgondolkodtató, gyakorlati életben is jól használható cikkét szemlézzük.

Mivel a szüleim szigorúan neveltek a médiafogyasztás szempontjából, amint lehetőségem támadt rá, elkezdtem rengeteg filmet és sorozatot nézni, szinte válogatás nélkül. Volt, hogy naponta 3-4 filmet megnéztem. Lehet, hogy nálad ennek pont az ellenkezője történt, engem soha nem tanítottak meg arra, hogyan tudsz jól filmet, sorozatot nézni, vagy mire figyelj videojátékozás közben.

Mértékkel – Mennyi az annyi?

Nem vagyok híve annak, hogy teljesen megtiltsuk magunknak a filmnézést. Szerintem ma már nem is annyira kivitelezhető, mint amikor családonként egy darab tévékészülék volt három darab csatornával. De az biztos, hogy nagyon fontos a mértékletesség. Ha felnőttél, már nem nagyon fognak rád szólni, hogy most már elég lesz, a Netflix is csak 3-4 automatikusan lejátszódó epizód után kérdez rá, hogy élsz-e még, és hogy akarod-e folytatni.

Neked kell meghúzni a határt.

Gondold át, hogy mennyi időt töltesz a filmekkel, sorozatokkal. Tudnád ezt az időt valami hasznosabbra fordítani?  

Ne felejtsd el, hogy a filmnézés egy passzív tevékenység, szinte kizárólag csak egy befogadó állapotban vagy közben (ellentétben pl. az olvasással, amely megmozgatja a fantáziádat és gondolkodásra késztet). Nem sokszor fordul elő, hogy a való életedben pozitív változásokat idéz elő a sorozatnézés. Bár én kifejezetten büszke vagyok arra, hogy nemrég egy netflixes rendrakós dokureality megnézése után nekiláttam és újrarendeztem a konyhát és a tárolót. 

De ha őszinte akarok veled lenni, azért

többségében, amit nézek, annak a célja a kikapcsolódás, hogy ne kelljen gondolkoznom, hogy kicsit elmeneküljek a valóságból. Ennek megvan a maga helye.

Akkor viszont mindenképp fogj gyanút, ha ez rendszeresen egész napos sorozatdarálást jelent, azaz egy ültő helyedben megnézel egy egész évadot. Ha alig mész ki mosdóba, és inkább nem eszel egész nap, annyira magával ragad a játék. Ha a barátaiddal való találkozás, családi programok helyett is inkább filmet néznél mindig. Illetve ha érzed, hogy a kötelességeid mellett (tanulás, munka) kizárólag csak ezzel töltöd a szabadidődet.

Mivel pontosan tudom, hogy nekem problémás a mértéktartás a filmek, sorozatok területén, a magam részéről rendszeresen tartok „médiaböjtöt”. Ez azt jelenti, hogy egy meghatározott ideig (3-4 hétig) nem nézek semmit, hanem a felszabaduló időt az Úrral vagy a barátaimmal való kapcsolatépítésre fordítom. Ez egyébként újabban össze van kötve a social médiával kapcsolatos (Facebook, Instagram) böjttel is, miután rájöttem, hogy a filmböjt alatt ott kezdtem el túl sok időt tölteni.

Csak ésszel – Ne légy zombi!

Van egy fontos dolog, amit megtanultam a filmekkel, sorozatokkal kapcsolatban. Nincsen köztük olyan, ami világnézetileg semleges lenne. Az alkotók gondolkodásmódja, életfilozófiája, erkölcse mindig megjelenik bennük. Hívő emberként nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy teljesen kikapcsolj, miközben filmet/sorozatot nézel, vagy játszol. A teljesen kikapcsolt állapotban ugyanis az ember sokkal nehezebben veszi észre, ha hatni akarnak rá, vagy bele akarnak nyúlni a saját világnézetébe, erkölcsébe, hitébe.

Ha passzív vagy, akkor hatni fognak rád a hollywoodi értékrenddel, amely sok esetben mást vall, mint egy Bibliában hívő ember. Pár példa erre: az abortusz kérdése, a homoszexualitás megítélése, a szüzesség értéke, a házasságon kívüli szex, megcsalás/házasságtörés, pornó/önkielégítés, az okkultizmus és még sorolhatnám tovább. Ha nem tudatosítod magadban, hogy a sorozatokban látott cselekedetekkel, véleményekkel te nem értesz egyet, akkor azok formálni fogják a gondolkodásmódodat, és ez például kijöhet abban, hogy elnyomod a lelkiismeretedet.

„Gondom van a tökéletes útra: mikor jössz el hozzám? Tökéletes szívvel akarok járni a házamban. Nem vetem rá a szemem hiábavaló dolgokra; a pártoskodók cselekedetét gyűlölöm: ne ragadjon rám! A csalárd szív távol van én tőlem, a gonoszt nem ismerem.” (Zsolt. 101:2-4)

Ismerd a határaidat!

Vannak olyan filmek, sorozatok, amelyeknél teljesen egyértelmű, hogy nem lesz jó vége, ha megnézed. Lehetett bármennyire népszerű a Trónok Harca, a benne lévő pornóba illő szexjelenetek és durva okkultizmus miatt mindenki tudta, hogyha hívőként megnézi, akkor azzal kompromisszumot kötött és letért arról a bizonyos keskeny útról, amelyen Jézus Krisztussal járunk.

„Minden őriznivalódnál jobban ügyelj a szívedre, mert abból jön az élet!” (Péld. 4:23)

Köss szövetséget a szemeddel

Biztos hallottad már, hogy Jób hogyan kötött szövetséget a szemével (Jób 31). Szerintem ez az ige a győztes, sikeres keresztény élethez szervesen hozzátartozik. Döntsd el, hogy te nem nézel olyan dolgokat a szemeddel, amelyek a tisztátalanságot viszik be a szívedbe.

„A test lámpása a szem. Ha tehát a szemed tiszta, egész tested világos lesz; míg ha gonosz a szemed, egész tested sötét lesz.” (Máté 6:22-23)

Számít, hogy mit nézel. Ezzel táplálod a lelkedet. Az agyadat.

Ha a film, sorozat amúgy nagyon jó, csak egy-egy rövid jelenet van benne, amely erőszakos vagy vágykeltő, akkor fordulj el, csukd be a szemed, ha a hang is gáz, akkor meg tekerd át. Ha semmi mást nem csinálsz, mint tekersz, akkor pedig őszintén gondold át, hogy ad-e annyi pluszt ez a film/sorozat, amennyi kárt okoz.

Egy nagyon jó szűrő egyébként, ha odaképzeled magad mellé Jézust, miközben filmezel. Ottmaradna melletted, és jól meg tudnátok beszélni, amit láttatok? Vagy felállna és kimenne?

 

Forrás: Arrivera 

(Az Arrivera blog keresztény szemszögből igyekszik segíteni azoknak, akik szeretnének szabadok lenni a pornófüggőségtől.)

Borítókép - Fotó: Unsplash
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás