2022. 06. 30.

“Szomorúak és dühösek vagyunk”- a Facebookon reagált Böjte Csaba a volt nevelő rémtetteire

“Hogy történhetett ilyen dolog? Hogy nem vettük észre” – fakadt ki Facebook-bejegyzésében Böjte Csaba ferences szerzetes, miután tegnap alapfokon a csíkszeredai bíróság harminc év börtönbüntetésre ítélte a dévai Szent Ferenc Alapítvány korábbin nevelőjét, aki tíz éven keresztül követett el kiskorúak ellen szexuális bűncselekményeket.

Szerdán a Transtelex számolt be elsőként arról a hírről, amely szerint a csíkszeredai bíróság harminc év börtönbüntetésre ítélte K. Sz.-t, a Böjte Csaba ferences szerzetes által alapított Szent Ferenc Alapítvány korábbi alkalmazottját, aki 2007 és 2017 között rendszeresen bántalmazta szexuálisan és fizikálisan a rábízott gyermekeket és kiskorú fiatalokat. Miután Csaba testvér tudomást szerzett a történtekről személyesen jelentette fel a korábbi alkalmazottat a Hargita megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál, ezt követően kezdődhetett el a nyomozás.

“Amint tudomást szereztem arról, hogy visszaélések történhettek, egyből a hatóságokhoz fordultam. Megdöbbentett, mindaz, ami kiderült és magam sem tudom rá a magyarázatot. K.Sz. rendszeresen részt vett képzéseken, semmi jele nem volt annak, hogy ilyeneket csinál, de a gyerekeken sem vettünk észre semmit” – jelentette ki még tegnap Böjte Csaba testvér a Magyar Hangnak.

hirdetés

A ferences szerzetes  és alapítványa az elmúlt évtizedekben több mint hatezer nehéz sorsú fiatalkorún segített Erdélyben, akik nemcsak jelent, hanem jövőt is kaptak ezekben az intézményekben. Éppen ezért nehéz szavakat találni arra a bestiális bűncselekmény-sorozatra, amelyet a nevelő tíz éven keresztül elkövetett, és amellyel elsősorban az áldozatainak, másodsorban az alapítványnak okozott felbecsülhetetlen károkat. Nehéz szavakba önteni azt a haragot és végtelen szomorúságot, amelyet a magyarországi és erdélyi keresztény körökben tapasztalni lehet az ügy kapcsán, hiszen egyvalami egészen biztos: K. Sz. nem csak a rábízott gyerekeket árulta el, hanem Csaba testvért és munkatársait is. Arra pedig szavak sincsenek, hogy tíz éven keresztül történtek meg ezek a bűncselekmények.

Csaba testvér csütörtökön délután a Facebookon reagált: 

“Kedves Gyerekek, Kollégák!
 
Végtelenül szomorú eseményeken vagyunk túl! Több mint hat évvel ezelőtt rossz dolgokat hallottam az egyik gyerektől a nevelőjével kapcsolatban. Olyan rossz dolgokat, hogy én magam kértem a hatóság segítségét az ügy megoldásához! Az elmúlt években sokan átvilágították a munkánkat, sok ellenőrzés, nyomozás volt, titeket is sokan megkerestek, kikérdeztek és a tegnap megszületett az ítélet! A peranyag titkos volt, a tárgyalás is, mi még nyilvános anyagot nem kaptunk, de a sajtóban azt olvastuk, hogy a hajdani nevelőt nagy bűnök miatt, nagyon sok évre ítélték el! Fontosnak látom, a bizalom megmaradásának érdekében megjegyezni, hogy K.Sz. kívül senki mást nem marasztaltak el az ítéletben sem a kollégák közül, sem engemet!
 
Mindannyian elbizonytalanodtunk, természetes, hogy szomorúak és dühösek vagyunk! Hogy történhetett ilyen dolog? Hogy nem vettük észre? Mit hoz a holnap?!
 
Kérlek olvassátok el Teréz anya gyönyörű gondolatait! Bármi is történik körülöttünk, az nem szabad elbizonytalanítson, a szeretet, a munka feladására rávegyen. Mi a munkánkat eddig is Isten nevében, szeretetből végeztük, kérlek, hogy fegyelmezetten, még nagyobb odafigyeléssel, bizalommal, kitartással végezzük a munkánkat a továbbiakban is! Bárki bármilyen rendellenességet lát, tapasztal, kérem, hogy jelentse nekem bizalommal.
 
Küldök egy képet is! Nézzétek a gólya mamát! Most nekünk is ez a dolgunk, az ő szeretetével védjük gyermekeinket, a ránk bízott életeket és bízzunk abban, hogy a vihar elmúlik és újból kisüt az áldott nap!
 
Hiszek a szeretet végső győzelmében,
Csaba testvér.”

A bejegyzésben említett kép egy gólyát ábrázol, amely magához öleli kicsinyeit:

 

Borítókép - Fotó: Forrás: MTI
Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Szilágyi József 2022. 07. 07. 18:54

    Én már nem hiszek sem az emberek jóságában, sem az emberek szeretetében. Én már csak Istenben hiszek. Hogy Neki semmi sem lehetetlen; még belőlem is képes, még belőlünk is tud jó embert faragni. Új embert faragni. Az Ő dicsőségére.