2022. 06. 29.

Magyar lesz a következő pápa? – a brit újság Erdő Péter esélyeit latolgatja

Erdő Péter bíboros befutó lehet Ferenc pápa utódjaként – a Catholic Herald nevű lap szerint. A katolikus hírportál úgy fogalmaz, egyértelmű, hogy egy magyar pápa rendkívül nagy jelentőséggel bírna, tekintettel az Európai Unión belüli kulturális törésvonalra. Szemlénk.

Az idén éppen hetvenéves Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek befutó lehet Ferenc pápa utódjaként – írja az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is megjelenő Catholic Herald. Erdő Péter, aki a kánonjognak is szakértője, hamar esélyessé válhat arra, hogy a Szentatya utódja legyen, bár több más jelölt is van rajta kívül. Egy magyar pápa – a Catholic Herald szerint – óriási jelentőséggel bírna, ugyanis napjainkban egy új „kulturális vasfüggöny” választja el egymástól a keresztény értékektől egyre jobban elforduló Nyugat-Európát az újra markánsan kereszténnyé váló Kelet-Európától.

„Erdő Péterről mint következő potenciális pápáról beszélni nem újdonság” – mutatott rá a közelmúltban John Gizzi, a Newsmax tévécsatorna politikai főtudósítója. Mint írta, Erdő Péter bíboros neve már 2013-ban is felmerült esélyesként. Egy vatikáni bennfentes azt mondta a Newsmaxnak, hogy a jelenlegi pápa „nem sokáig marad”, egyesek szerint már decemberben lemondhat a pápai posztról. A Newsmax a forrására hivatkozva azt írja, „figyeljünk Erdő Péter bíborosra: ő az, akiről a következő pápát megválasztó csoport, a konklávé beszélni kezd majd”.

A katolikus lap úgy fogalmaz, egyértelmű, hogy egy magyar pápa rendkívül nagy jelentőséggel bírna, tekintettel az Európai Unión belüli kulturális törésvonalra. „Tavaly lépett hatályba Magyarországon az a törvény, amely megtiltja a homoszexualitást és a nemváltást elősegítő tartalmak terjesztését az iskolákban. A konzervatív és katolikus Lengyelországban is vannak LMBTQ-ideológiával egyet nem értő tömbök. Az ezekben az országokban tapasztalható konzervatív irányultság – akár a melegjogokkal, akár a bevándorlással kapcsolatban – rávilágított az Európán belüli ideológiai megosztottságra” – írja a Catholic Herald. Hozzáteszik, ha Erdő Péter bíborost neveznék ki a katolikus egyház élére, elképzelhető, hogy felerősödne a Kelet-Közép-Európa és Nyugat-Európa közti kultúrháború.

Erdő Péter a 777-nek adott két évvel ezelőtti interjújában „buta beszédként” jellemezte, hogy már XVI. Benedek pápa lemondását követően is esélyesnek tartották egyes újságok.

A pápa lemondásának esélyeiről sok hír jelent meg az elmúlt hetekben, ennek oka az egyre romló egészségi állapota. Ám – mint ahogy korábban mi is megírtuk (link) – Roque Paloschi Porto Velho-i érsek ezt cáfolta: „bár Ferenc pápának sok kihívással kell szembenéznie, eszébe sem jut, hogy lemondjon”. Ferenc pápa úgy fogalmazott, „addig szeretnék élni küldetésemnek, amíg Isten engedi”. 

A 777 tippelgetések helyett inkább imára buzdítja az olvasóit, egyrészt mert a jelenlegi pletykaáradat tiszteletlen Ferenc pápával szemben, másrészt pedig nem a sajtó, hanem a konklávé dönti majd el, hogy ki lesz az új egyházfő. Ennek időpontját pedig csak a Szentlélek tudhatja.

Borítókép - Fotó: Catholic Herald
Hírek Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Wacha Gábor József 2022. 06. 29. 12:59

    “A 777 tippelgetések helyett inkább imára buzdítja az olvasóit, egyrészt mert a jelenlegi pletykaáradat tiszteletlen Ferenc pápával szemben, másrészt pedig nem a sajtó, hanem a konklávé dönti majd el, hogy ki lesz az új egyházfő. Ennek időpontját pedig csak a Szentlélek tudhatja.”

    Azért a cikket lehozta, clickbait címmel.