2022. 06. 23.

Miért csak egyetlen ember próbált segíteni az öngyilkosságra készülő fiúnak? – Fabiny Tamás püspök gondolatai

Nemrég a Margit hídról majdnem levetette magát egy fiatal fiú. Az öngyilkosságra készülő fiatalt sok-sok ember látta, ám a legtöbben ahelyett, hogy segítettek volna neki, buzdították, hogy ugorjon, illetve elővették a telefonjukat, hogy képet, videót készítsenek a történésekről. Hova sodródott ez a társadalom? Valóban teljesen elhalványul a szolidaritás? Fabiny Tamás evangélikus püspök Facebook-posztját szemlézzük. A jegyzet elhangzott a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában is.

Néhány hete a budapesti Margit hídon öngyilkosságra készült egy 18 éves fiatal. Nem tudom, ismerte-e Arany János Hídavatás című versét, amelyben a költő az akkor új dunai hídról úgy ír, mint amelyről megannyi szerelmében csalódott, kártyapartiban vesztes vagy éppen depressziós ember veti magát a habokba. Arany haláltáncszerűen sorolja fel az áldozatokat: „Kél egy-egy árnyék a habon:/ Ősz, gyermek, ifju, hajadon”. Verse egyetlen hatalmas felkiáltójel: a nagyvárosi élet elszemélytelenedő világában vegyük észre az egyéni sorsokat, figyeljünk a készülő tragédiákra. A költemény felkavaró, ám katartikus.

2022 kora nyári történései is felkavarnak, ám egészen másként. Ez a fiatalember nem éjnek évadján akart a Dunába ugrani, mint Arany versének szereplői, hanem a délutáni csúcsforgalom idején. És miután felmászott a korlátra, és már-már a gyors sodrású folyóba vetette magát, megszólalt körülötte a durva lelkű kórus. A halál szélén egyensúlyozó fiúnak az őt egyáltalán nem ismerő cinikus emberek olyanokat kiabáltak, hogy „rohadjál meg!”, „dögölj meg!”, „gyerünk, ugorj!”.

Talán a virtuális világhoz szokott, ösztönlénnyé vált emberek érzéketlensége ez?

„Akciófilm az egész világ”, mondjuk Shakespeare után szabadon, és várjuk az izgalmakat, amelyek a szemünk előtt zajlanak? Netán a háborús beszámolók tompították el az amúgy talán tisztes szülőként, megbízható munkaerőként dolgozó férfiak és nők agyát? Mitől zavarodott meg az emberek morális iránytűje? Miért lett ilyen olcsó az emberi élet? A szórakoztatóipar immár teljesen megfertőzte ezt a világot? Örökké kalandra vágyunk és borzongunk?

hirdetés

Többen a telefonjukat vették elő, de nem azért, hogy segítséget hívjanak, hanem hogy a szó szoros értelmében morbid szándékkal rögzítsék a várható tragédiát. Amit azonnal posztolni lehet, és dicsekedni azzal, hogy milyen jó helyzetfelismeréssel és ráadásul megfelelő szögben sikerült elkapni ezt a jelenetet. „Figyeled a csávó arcát?” – kérkedik majd az egyik. „Nézd, hogy kapálódzik a szerencsétlen?” – fröcsög tele szájjal a másik. A cinikus járókelők és autósok lájkok százait akarják így bezsebelni.

Ám szerencsére akadt egy ember, egy 22 éves fiatal, akinek még helyén volt a szíve és az erkölcsi érzéke.

Odalépett az öngyilkosjelölthöz, és mindenfélét mondott neki, ami csak eszébe jutott. Igyekezett beszéltetni a kamasz fiút, hogy mondja el, mi bántja, aztán sört, ölelést és hasonlókat ajánlott neki, ha visszamászik a járdára. A lényeg az volt, hogy valamivel szóval tudja tartani, amíg az érdemi segítség érkezik.

Idővel meg is jöttek a rendőrök. Jellemző a fiú lelkiállapotára, hogy őket a „lőjetek le!” szavakkal fogadta. Szerencsére meg tudták nyugtatni, és biztonságba vitték.

Imádkozom érte, hogy örökre elkerüljék őt a kísértő gondolatok. Úgy hallani, a szülei kidobták otthonról, ezért vált ilyen elkeseredetté. Bárcsak ő is és mindenki megtalálná azokat a közösségeket, amelyek védelmet nyújtanak és biztonságot kínálnak.

A szolidaritás érzésének e látványos megszűnésébe, a mindent eluraló cinizmusba pedig ne nyugodjunk bele.

Ne a testvérgyilkos Kain szavát visszhangozzuk, aki ezt mondta: „Őrizője vagyok az én testvéremnek?” (1 Móz 4,9), hanem a prófétai intést kövessük: „Ne fordulj el embertársad elől!” (Ézs 58,7).

 

Forrás: Fabiny Tamás, Facebook 

Borítókép - Fotó: Zichy Mihály alkotása
Szemle
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz F 2022. 06. 24. 02:07

    Ez nagyon szomorú, de ti ne reklámozzátok ezt az ügynököt! Fabinyi Tamás szégyellje magát és hallgasson!
    Nem felejtjük el: https://hvg.hu/itthon/20211224_fabiny_tamas_bocsanatkeres_kirekesztes

    • Válasz Csurgai Csaba 2022. 06. 28. 23:27

      Nektek mindenki „ügynök” , úgy gondolkodtok, mint Rákosiék. El sem tudjátok képzelni, hogy valakinek lehet önálló véleménye.

      Elég szégyen, hogy a mi egyházunkban minden főpap a hajdani Soros ösztöndíjas nótáját fújja, vagy csendben lapít.

  • Válasz Gábor 2022. 06. 25. 20:05

    Fabinyi Tamásnak nem kell szégyellnie magát. Ő egy hiteles keresztény ember, fontos a véleménye.