2022. 06. 22.

“Addig maradok pápa, amíg Isten engedi” – álhír, hogy Ferenc pápa lemond

Bár Ferenc pápának sok kihívással kell szembenéznie, eszébe se jut, hogy lemondjon, hiába kelt szárnyra ez a hír a sajtóban – nyilatkozta Roque Paloschi, Porto Velho-i érsek a brazil püspökök látogatása után.

„Addig szeretnék élni küldetésemnek, amíg Isten engedi” – mondta a pápa náhány nappal ezelőtt, megcáfolva a lemondásáról szóló híreket, amik a magyar sajtóban is megjelentek. A Vatican News beszámolója szerint

valóban vannak egészségügyi gondjai Ferenc pápnak, ám ez nem azt jelenti, hogy lemondásrsa készül. 

Roque Paloschi, Porto Velho-i érsek az orgánumnak megerősítette: Bár Ferenc pápának sok kihívással kell szembenéznie, de eszébe se jut, hogy lemondjon.” Ő idézte Ferenc pápa fenti mondatát is. 

A pápa 17 brazil püspökkel találkozik a hónapban. Ezek az “ad limina” nevű találkozók olyan konzultációk, amelyeket a világ minden tájáról érkezett püspökök folytatnak. 

hirdetés

Monsignor Lúcio Nicoletto, a brazil Roraima egyházmegye adminisztrátora azt mondta, lenyűgözte az idősödő pápa „nagy ereje”, aki a találkozó során megerősítette elkötelezettségét az Amazonas esőerdőjének és az ott élő őslakosoknak a védelme iránt.

Cardinal Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga, a pápa egyik tanácsadója június elején azt nyilatkozta,

a pápa lemondásáról szóló pletykák egyszerűen álhírek, és szerinte a média ezen beszámolói egy olcsó szappanoperához hasonlítanak. 

A Ferenc pápa lemondásával kapcsolatos pletykák azután szaporodtak meg, miután a Vatikán bejelentette, hogy a pápa lemondja a júliusi kongói és dél-szudáni látogatását. Azt még nem tudni, hogy a pápa a jövő hónapban megteszi-e az útját Kanadába.

Ferenc pápa májusban kezdett kerekesszéket használni, nem sokkal azután, hogy a Vatikán bejelentette, terápiás injekciókat kap, amelyek célja a jobb lába és a térde fájdalmának csökkentése volt. A pápa felnőtt élete nagy részében isiásszal küzdött, amely súlyosbodott, ahogy idősesebbé vált.

 

Forrás: Religion News, Vatican News 

Borítókép - Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás