2022. 06. 13.

7 forrás, ahonnan energiát tudsz meríteni férfiként – Bedő Imre

„Nem a nő dolga, hogy energiát adjon neked, hanem kell, hogy legyen saját energia-háztartásod. Ez a te felelősséged!” – mondja Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója egyik népszerű videójában. Bedő gyakorlati tippeket ad, hogy a hétköznapok során honnan, miből meríthetünk energiát. Nőknek és férfiaknak egyaránt hasznos gondolatokat szemléztünk.

Honnan szerezzünk energiát férfiként? Szerezhetünk-e a nőktől energiát, várhatjuk-e, hogy a nők adjanak nekünk erőt? Követelhetjük-e, hogy a nők tükre legyen az, amiből mi erőt merítünk, hogy egyáltalán létezni tudjunk a világban, vagy nekünk férfiként máshonnan kell erőt szerezni?

Rengeteg levelet kapok, rengeteg komment érkezik férfiaktól, amikor erőkifejtésre szólítom fel őket, arra, hogy adjunk bele többet. Azt mondják, most már a nőkön a sor. „A nők adjanak nekünk erőt, a nőktől nem kapunk semmit.” Elkezdtem ezen gondolkodni, hogy hogyan estünk abba a csapdába, hogy civakodunk azon, ki adjon kinek energiát, ki várjon el a másiktól bármit.

Hihetetlen az a boldogtalanság, amit az okoz, hogy fáradt emberek hazamennek, és várják a másiktól, hogy kapjanak, de mind a kettő a másiktól várja, hogy feltöltődést kapjon, hogy motivációt kapjon, hogy inspirációra leljen. Mindig azt mondjuk, hogy kezdje a másik. De tudjátok mit? Kezdje az, aki boldogságot akar, aki másként akar élni, mert valakinek el kell kezdeni, és az ördögi körből ki kell lépni.

hirdetés

A családi energia megteremtése a férfi és a nő közös dolga. Erre kell nekünk valamiféle megoldást találnunk, mert hogyha egymás energiáját elfogyasztjuk, akkor toporgunk, és nem teremtődik semmi, nem jön létre semmi új.

Amikor a nő motiválja a férfit, az nem azt jelenti, hogy a nőnek aktívan kell motiválnia, hogy meg kell simogatnia, meg kell dicsérnie állandóan. „Gyerünk, gyerünk, gyerünk, gyere, csináld! Hajrá!” Nem! A nő a saját maga jelenségével, az együtt teremtésnek a lehetőségével motiválja a férfit, ami miatt a férfi önszántából tud beletenni energiát. Nem attól, mert a nő folyamatosan motivál.

Gyermekkorunkban az apa és az anya ad energiát, mindent ők tesznek bele a kapcsolatba, de ha az anya és az apa nem állítja át a gyereket körülbelül tinédzser korában arra, hogy önálló energiabázist kell építenie, még mindig mindent ők akarnak neki adni, akkor az soha nem válik felnőtté. Mindig azt akarja, hogy anyám, apám adjon nekem valamit, vagy a feleségem/ férjem adjon nekem valamit, tehát a 3-5 éves szintjén reked meg.

1.Válassz egy mestert, akitől tanulhatsz

A mesterek nem tudják, hogy ők mesterek, a tanítvány érkezik meg, és „ragad rájuk”, lesi el a bölcsességet. Ha nem tapadsz rá egy mesterre, akkor nem fogsz tudni tanulni tőle. Olyan férfiakat érdemes mesternek választani, akiken már látszik, hogy annyi erejük van, hogy mindenbe energiát tudnak tenni. Csak azoktól tudod megtanulni ezt, akik már csinálják.

Manapság millió példakép van. Rajtad áll, hogy melyiket választod ki közülük. Inkább csorgatod a nyálad egy jól kinéző celebre, akitől semmit nem tanulsz, vagy elkezdesz követni olyan embereket, akiktől meg tudsz tanulni hozzáállásbéli dolgokat, filozófiai dolgokat, bármi mást, ami a tetteidet fogja alakítani.

A te döntésed, hogy milyen példaképeket választasz magadnak, választasz-e példaképeket, vagy csak sodródsz és fogyasztod, amit eléd dobnak.

  1. Minden sikeres ember olvas

Az olvasás arról szól, hogy az emberek képekben gondolkodnak, és ha kimondom, hogy fehér elefánt, akkor rögtön mindenki elképzeli… Azt mondja a magyar nyelv, hogyha van kép a fejedben, hogy mivé akarsz válni, milyen emberré akarsz válni, akkor képes leszel, ha nincs kép a fejedben, akkor képtelen vagy. Tehát, hogy képes legyél bármire, előbb egy képnek ki kell alakulni, és az olvasás az, ahol a saját képalkotási rendszered fölépül. Olvasás során képek alakulnak ki a fejedben, rögzül minden, egy nagyon gazdag egység tud összeállni.

  1. Az öregekkel való találkozás

A generációk közötti kapcsolatban az öregektől nagyon sok mindent kell megtanulni. Beszélgessünk velük minél többet! A hozzáállásuk, a problémamegoldásuk, a történeteik, a gondolataik az emberek és az emberi kapcsolatok működéséről – olyan történeteik vannak ezekkel kapcsolatosan, amelyek nekünk is kapaszkodót tudnak adni.

  1. Gyakorlat, gyakorlat, gyakorlat

Mindenbe bele kell menni, ami kihívás az életünkben. Attól nem elfutunk, hanem beleállunk és elkezdjük megoldani, és ha elbukunk, akkor is sok tapasztalatot szerzünk, főleg az önbizalom, önbecsülés, önértékelés terén. Ezt a hármat kell megszerezni, és ezeket csakis az élet tudja megadni nekünk, azáltal, hogy élesben voltunk harcban. Az édes élet álnyugalmat ad, húz lefelé egy mámorító posványba, az éles élet adja azt az erőt, amely mindig betehető valahová, és átalakítható, hogy abból valami más legyen, és így a teremtés részeivé válva hihetetlen gazdagok, boldogok és erősek tudunk lenni.

  1. Hit

Fontos még a hit, és most nem csak a vallásos hitről beszélek. 

Kell lennie a férfi számára egy olyan bázisnak, amely neki hitet ad, egy absztrakt hitet a jövőbe, hogy jónak lenni jó, hogy megéri a munkát beletenni. A hit valami olyasmi, mint a kalózoknak a csáklyája, hogy előrehajítom a csáklyámat a ködbe és beleakadok egy célba, és elkezdem magam odahúzni és utána megint a ködbe hajítom előre, de tudom, hogy ott van valami. Nem tudom pontosan, hogy mi. Nem tudom pontosan, hogy hogy. Egy dolog biztos, hogy el akarok jutni a célomig. Valami ilyesminek kell elképzelni a hitet. Ez nagyon fontos táplálék ahhoz, hogy mi, férfiak ezt az erőt folyamatosan tudjuk befele vinni, és folyamatosan tudjuk érezni ennek a visszatükröződését másokban, hogy hoppá, itt van valaki, akire érdemes felnézni.

  1. Felelősségvállalás

Nagyon sokan apa nélkül nőnek föl. Nagyon sokan hivatkoznak erre a pszichológusoknál is, ha a problémájukról van szó. Tele vagyunk olyan emberekkel, akik azt mondják, hogy a szüleimtől nem kaptam meg ezt vagy azt. De túl kell tudnod lépni azon felnőttként, hogy mit kaptál a szüleidtől és mit nem. Itt az ideje, hogy felelősséget vállalj a saját életedért, boldogulásodért.

  1. Kultúra

Merítési forrás a színház és a kultúra is, ami az érzelmi fejlődésünket férfiként hihetetlen mód tudja gyarapítani. Örüljünk, hogy az, ami a színpadon van, nem velünk történik, de az, hogy megéljük ezeket az érzelmeket, nagyon fontos része annak, hogy kezelni tudjuk a problémákat a saját életünkben.

 

Ezekhez mind hozzáférhetsz, hogy megszerezd a belső erőt, elkezdd edzeni a belső embert, aki adni tud és aki nem veszti el az energiáját. Mert minél több energiát tesz bele, annál többet fog nyerni a teremtése gyümölcseiből.

Jogosan tehetitek fel a kérdést, és akkor mi van a pihenéssel?

Kell pihenni, de óriási különbség van a megrekedt, pangó életű, nem cselekvő, mindig másra mutogató ember és a teremtő ember között.

A pangó életű, nem cselekvő ember a mínusz 100-ra süllyed, annyira elfárad, hogy már mínusz 100-on van és a pihenéssel nullára tud kerülni. Épp csak fölkússza magát nullára, de úgysem történik vele semmi, ezért inkább onnan megint csak, amikor fárad, akkor mínusz tíz, mínusz húsz, mínusz harminc. Az aktív, cselekvő ember, akinek teremtő ereje van, az a 100 százalékos teremtő erejéből veszít akkor, amikor elkezd elfáradni, és lecsökken a teremtő ereje mondjuk 60 százalékra, és akkor már óriási veszteségként éli meg, s ő a pihenéssel az aktív 100 százalékra fog töltődni.

Ezt kívánom mindenkinek, lépjetek erre az útra! 

 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Férfiak Klubja Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Márton 2022. 06. 13. 21:04

    Bedő Imrének minden tiszteletem, de itt a 777-en azért így kéne kinézni egy ilyen felsorolásnak:
    0. A legfontosabb a hit, és most kifejezetten a keresztény vallásos hitről beszélek.

    Vallásos férfi. Kevesebb ennél szebb szókapcsolat van…