2022. 05. 25.

A gyónás és felesége töretlen hite szabadította meg függőségeitől

„A Szentlélek megváltoztatta az életem minden területét. Isten új szívet és új lelket adott nekem” – így vall az a férfi, aki korábban súlyos drogfüggő volt és öngyilkossági gondolatokkal küzdött, ma viszont már boldog családapa. Mint mondja, a bűnei bevallása után mindent elsöprő szeretet költözött a szívébe.

Tomek Węgrzyn lengyel, katolikus családból származik, de sajnálatos családi körülményei, apja alkoholizmusa miatt már fiatal korában elszökött otthonról, és elfordult a vallástól is. A családból való kiszakadás után gyorsan talált munkát, el is tartotta magát, jól keresett, de aztán jöttek a bulik, az italozás, majd végül a drogokhoz nyúlt.

Kicsapongó életének sűrűjében találkozott feleségével, Kasiával, aki a férfi tekintetébe szeretett bele. Azt mondja, hogy azonnal látta benne a jóságot. „Minden gyengesége ellenére sosem hazudott nekem. Mindent őszintén bevallott. Akkor és ott, az első találkozásunkkor mondtam neki, hogy minden megvan benne, hogy szent legyen.” A férfi ezen persze csak nevetett, de a kapcsolat megmaradt kettejük között, össze is költöztek. Első gyermekük, Viktor még házasságon kívül született.

Néhány hónappal később másik városba költöztek, és habár Tomek leállt a drogokkal, ez idő tájt súlyosbodott alkoholizmusa, amely mellé újabb függőségek is jöttek.
„Mindent eladtam, amit pénzzé lehetett tenni, hogy tudjak jásztani a kaszinóban. Mindenáron pénzt kellett szereznem. Hamar elveszett lélek lettem, öngyilkossági gondolatokkal.”

Kasia barátai ekkor kezdtek aggódni a nőért, és nem értették, miért van még ezzel az emberrel.  Kasia azonban nem adta fel, folyamatosan imádkozott, és érezte Isten támogató erejét. „Igen, Tom súlyos függőségben élt, de tudtam akkor is, hogy Isten a mi megváltásunk.

hirdetés

Szerettem őt, ezért arra kértem Istent, mutasson kiutat ebből a helyzetből.”

Kasiát zavarta családi állapotuk, a házasság hiánya, ami megakadályozta, hogy az Oltáriszentséghez járuljon. Ez egyre jobban elkeserítette. Egy idő után ultimátumot adott Tomeknek: „Vagy összeházasodunk, vagy elhagylak.” Tomek természetesen a Kasiával való közös életet választotta, így elkezdtek készülni az esküvőre.

„Két héttel az esküvőnk előtt erős vágyat éreztem, hogy a Szentírást olvassam, és napi négy-öt órán át mással sem foglalkoztam. Sokat sírtam, és éreztem, hogy most valami jó történik az életemben végre. Eljött az idő, amikor Isten felkészített engem bűneim bevallására” – meséli Tomek.

2017 októberében, egy nappal az esküvője előtt Tomek magához vette a Kiengesztelődés szentségét. „Több mint 20 évvel korábban gyóntam utoljára. Bűneim bevallásával úgy éreztem, hogy megszabadultam tőlük, és helyettük mindent elsöprő szeretet költözött a szívembe.

Isten megszabadított a függőségeimtől, amikhez azóta sem tértem vissza”

– meséli elérzékenyülve. „A Szentlélek életem minden területét megváltoztatta. Isten új szívet és lelket adott nekem.”

Kasia, aki szüntelenül bízott és reménykedett, így folytatja: „Szinte hihetetlen, hogy Isten ekkora csodát művelt velünk, hogy ekkora ajándékot kapunk.”

Ma már boldog, háromgyerekes szülők, akik életüket a Szentlélek irányítására bízzák. Aktív szerepet vállalnak egyházközösségükben, és minden alkalmat megragadnak, hogy saját tanúságtételükkel evangelizáljanak, akár a közösségi háló segítségét is igénybe véve.
„Látjuk, hogy mennyi ember nyílik meg nekünk, miután megosztjuk velük a történetünket. Meggyőződésem, hogy mindannyian szent életre lettünk meghívva, és Kasia élete és bizakodása példaértékű számomra” – tette hozzá Tomek.

Fotó: Facebook

 

Fordította: Judákné Orsolya

Forrás: Aleteia

Borítókép - Fotó: Prostockstudio | Dreamstime.com
Tanúságtétel
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás