2022. 05. 24.

A legszigorúbb abortusztörvény léphet életbe Oklahomában

Egy új törvényjavaslatot fogadtak el az USA egyik államában, Oklahomában. Ha jogerőre lép, az ország legszigorúbb abortusztörvénye lesz: a megtermékenyülés pillanatától megtiltja az abortuszt, terhességi korra való tekintet nélkül.

Egy új törvényjavaslatot fogadtak el Oklahomában, amely Kevin Stitt kormányzó aláírása után lép életbe. Amennyiben jogerőre lép, az államok legszigorúbb abortusztörvénye lesz, amely tulajdonképpen szinte minden abortuszt eltörölne Oklahoma államban.

Stitt kormányzó tervei között szerepel, hogy Oklahoma a ,,legéletpártibb” állam legyen az országban. Két héttel ezelőtt írt alá egy, a texasihoz hasonló törvénytervezetet, amely minden, betöltött 6. hét betöktése után történő abortusz elvégzését megtiltja, felhatalmazva az állampolgárokat, hogy bepereljenek bárkit, aki abortuszt végez, vagy erre bátorít másokat. Ez az új tervezet azonban még ennél is szigorúbb javaslat.

Jelen törvénytervezet a megtermékenyülés pillanatától megtiltja az abortuszt, terhességi korra való tekintet nélkül. Mindazonáltal továbbra sem korlátozná az esemény utáni tabletta használatát, illetve a spontán elhalt embriók és magzatok eltávolítását az anyaméhből. Az anya életveszélyes állapota miatt indokolt abortusz, a nemi és családon belüli erőszakból eredő terhességek sem kerülnek a törvény hatálya alá, amennyiben az ügyben történt rendőrségi feljelentés.

„Az ártatlan élet védelménél nincs fontosabb ügy”

– mondta Jim Olsen, Oklahoma állam képviselője egy heves vitában. „Ártatlan, meg nem született életekről van szó.”

Jelen törvénytervezet állampolgári jogérvényesítésen alapul, de megkerüli a mérföldkőnek tartott 1973-as legfelsőbb bírósági rendeletet, amely szerint minden várandós nőnek meg kell adni a lehetőséget, hogy éljen az abortuszhoz való jogával.

 

Fordította: Judákné Orsolya 

Forrás: Relevant Magazine 

Borítókép - Fotó: Mimnr1 | Dreamstime.com
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás