2022. 05. 21.

Balog Zoltán református püspök öleléssel békített meg egy román nacionalistát

Balog Zoltán református püspök Gyulafehérváron egy felháborodott román nacionalista tüntetőt különös fegyverrel szerelt le: szeretetteli öleléssel.

Gyulafehérváron ünnepélyes keretek között leplezték le Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egészalakos szobrát, az eseményen Novák Katalin köztársasági elnök is tiszteletét tette. Furcsa közjáték árnyékolta be a szoboravatást, hiszen egy román nacionalista tüntető egy bekeretezett Avram Iancu-portrét akart átadni a közjogi és egyházi méltóságoknak, majd hangosan követelte, hogy a magyarellenes román felkelő kapjon szobrot a városban. 

Az incidensről így számolt be a Maszol.ro helyszíni tudósítója:

hirdetés

“A pár perces eseményt kellemetlen incidens zavarta meg: a szigorú biztonsági intézkedések ellenére egy – román népviseletbe öltözött – férfi lépett oda a magyar államfőhöz és a püspökhöz, illetve a mellettük álló gyulafehérvári polgármesterhez, és egy bekeretezett Avram Iancu-portrét akart átadni, miközben a jelentős sajtónyilvánosság előtt hangosan azt követelte, hogy a román vezérnek avassanak szobrot és ne Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek.

A kellemetlen performansz közben sem az elnöki védelmet ellátó különleges szolgálatok, sem a rendőrség vagy a csendőrség nem lépett közbe. Végül Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke lépett oda és szólt hozzá, illetve bírta nyugalomra és távozásra a felháborodott román hazafit.”

Balog Zoltán református püspök alaposan meglepte a népviseletbe öltözött tüntetőt, hiszen odalépett hozzá, kezet nyújtott neki, majd pedig megölelte őt. Az addig feltűnést kereső román annyira meglepődött a gesztuson, hogy eloldalgott, így véget ért az egy személyből álló tüntetés. Az erdélyi hírportál videót is közölt az esetről, 3:30-tól látható:

A köztársasági elnök Bethlen Gábor szobrának ünnepélyes leleplezése után tartott beszédében azt hangsúlyozta, hogy tárgyalni kell, megpróbálni megegyezni, szövetségeseket keresni, ajtókat nyitogatni úgy, hogy a magyaroknak jobb és szebb élete legyen. Úgy, hogy közben azok is jól járjanak, akik hajlandók velünk együttműködni és szövetséget kötni. Ebben van Közép-Európa jövője. Hangsúlyozta: a köldökzsinórt az anyaország és az elszakított magyarok között soha nem fogjuk és soha nem hagyjuk elvágni. Nem csak Bethlen Gábor és Erdély aranykora nem ereszt, mi sem eresztjük el egymást ezután sem – tette hozzá Novák Katalin az MTI tudósítása szerint.

Borítókép - Fotó: Facebook
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás