2022. 05. 15.

,,Isten nem hagyott el téged!” – Gondolatok a depresszióról

A depresszió világszerte gyakori betegség. Talán te is küzdöttél már vele az életed során, és tapasztalhattad azt, hogy mikor megnyíltál másoknak, ők azt mondták, ez csak egy ,,lelki probléma”. Ebben a cikkben tisztázni fogunk néhány dolgot a depresszióról és arról, hogy mi is az valójában.

A depresszió meghatározása

A National Institute of Mental Health a depressziót ,,súlyos hangulatzavarként” határozza meg, tehát ez nem betegség, ennek ellenére súlyos tüneteket okoz, amelyek befolyásolják az érzéseket, a gondolkodást és a mindennapi tevékenységek, például az alvás, az étkezés vagy a munkavégzés kezelését. 

Ez nem egy lelki betegség, az ember nem tehet arról, hogy depressziós-e vagy sem, ez nem választás vagy döntés. A depresszió okai lehetnek traumák, a genetika, életkörülmények, agykárosodás és egyéb egészségügyi állapotok, mint például szorongás, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) és étkezési zavarok. 

hirdetés

Tapasztalatok alapján sok keresztény azt tanácsolja, hogy ,,több hitre” és ,,örömre van szükségük az Úrban” a depressziós embereknek.  Bár biztos vagyok benne, hogy ezek az egyének segíteni akarnak, az ember nem gyógyul meg a depresszióból attól, hogy ,,több hite van”. Hasonlóképpen, amikor egy személy azt mondja a másiknak, hogy ,,örömöt kell találnia az Úrban”, az érzelmi szorongást okozhat a teológiával kapcsolatban.

Egyrészt, az Úrban való öröm nem azt jelenti, hogy mindig boldog vagy. Az öröm nem egyenlő a boldogsággal. Teológiai értelemben az öröm azt jelenti, hogy akkor is örömöd van Jézusban, ha minden más rosszul megy. Azért lehet örömöd az Úrban, mert Jézus veled van. Ne nézz le mást, ha depresszióval küzd! A depresszió egy olyan hangulatzavar, amelyet nem lehet orvosolni azzal, hogy több hitet vagy több örömöt kapsz. Gyógyszerekkel és/vagy terápiával lehet segíteni rajta.

Az üdvösség megkérdőjelezése

Gyakori kérdés, amit keresztény körökben a depresszióval kapcsolatban gyakran hallunk, hogy megkérdőjelezik a másik üdvösségét. Olyan megjegyzéseket lehet néha hallani, hogy ,,Ha valóban üdvözült lennél, nem lennél depressziós”, vagy ,,az igazi keresztények nem küzdenek depresszióval”. Ahogy azt el lehet képzelni, ezek a megjegyzések fájnak a másiknak. 

Ha depresszióval küzdesz, tudd, hogy a depresszióval való küzdelem egyáltalán nem befolyásolja az üdvösségedet! Nem a te hibád, hogy ezzel az állapottal küzdesz. Az üdvösség nem rajtunk, hanem Krisztus személyén és művén alapul (Efézus 2:8-9). Ha hiszel Jézusban, és elhitted, hogy meghalt a bűneidért, eltemették és feltámadt, akkor üdvözültél (János 3:16-17). Az Apostolok Cselekedetei (4:12) szerint: 

,,És nincsen üdvösség senki másban, mert nem is adatott az embereknek az ég alatt más név, amely által üdvözülhetnénk.”

Akár depresszióval küzdesz, akár nem, ha hiszel Jézusban mint Megváltódban, akkor üdvözültél. Mint keresztény, aki depresszióval küzd, ne hagyd, hogy mások lehúzzanak, vagy hogy rosszul érezd magad emiatt. Teljesen normális dolog ezzel küzdeni, és ettől még nem leszel kevésbé jó ember vagy kevésbé jó keresztény.

Isten nem hagyott el téged!

A depresszió sötét bugyraiban könnyű lehet azt hinni, hogy Isten elhagyott. Isten soha nem hagy el minket. Még ha nem is ,,érezzük”, Ő mindig ott van velünk. Ő nagyobb, mint az érzéseink. A depresszió miatt egyedül és magányosnak érezheted magad, Isten mégis ott van veled.

Ronthat a helyzeten, ha a keresztények azt mondják, hogy a depresszió ,,mentális betegség” és ,,lelki betegség”, hiszen nem az, hanem – mint említettük – egy hangulatzavar, amelyet számtalan különböző dolog okozhat. Az Úr ismeri a fájdalmat, amelyet átélsz, és azt akarja, hogy minden gondodat és aggodalmadat add át Neki (1Péter 5:7). A depresszió nehéz, és úgy érezheted, hogy soha többé nem leszel boldog. A depresszióval való megküzdésed során lesznek olyan napok, hetek, amikor már az is küzdelem, hogy felkelj az ágyból, és szembenézz egy újabb nappal. Tudom, milyen érzés ezt az intenzív fájdalmat és küzdelmet érezni. Nem vagy egyedül ebben a küzdelemben. 

Tudatosságra ébresztés

A depresszió összetett egészségügyi állapot, amelyet komolyan kell venni. Egy keresztény, aki ezzel az állapottal küzd, nem kevésbé hívő azért, mert küzd vele. Ha te éppen ezen emberek közé tartozol, nyugodj meg Krisztus békéjében, és tudd, hogy nem a te hibád, hogy ezzel küzdesz, hiszen nagyon gyakori. Sajnos sokan továbbra is tájékozatlanok a depresszió igazságáról, és hajlamosak ,,lelki betegségként” elhessegetni azt. Ez helytelen, mert nem bűnről van szó, és nem betegség, amelyet  az ember ,,elkaphat”. 

Forrás: iBelieve

Ujhelyi Dóra

Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Zoltán 2022. 05. 18. 14:58

    Miben különbözik az, ha Isten elhagyott engem, attól hogy “nem hagyott el”, csak éppen nem válaszol az imáimra, és a legmélyebb hozzáfordulásaimat, segélykiálltásaimat is visszautasítja?