2022. 05. 09.

Hatalmas föld alatti várost fedeztek fel Törökországban, keresztények élhettek itt

A törökországi régészek hihetetlen szenzációra bukkantak – egy hatalmas föld alatti várost fedeztek fel, ahol valószínűleg keresztények éltek, akiknek a római üldözések elől kellett elbújniuk. A kutatók azt feltételezik, hogy leletük akár a legnagyobb is lehet a világon.

Hatalmas föld alatti várost fedeztek fel a régészek Törökországban. A leletre Mardin város Midyat kerületében találtak rá. A délkelet-anatóliai Mardin környéke az UNESCO Világörökség része. A történelmi városban végzett takarítási és értékmegőrzési munkálatok során a munkások véletlenül felfedeztek egy föld alatti járatot.

Az ezt követő ásatási munkálatok során került napvilágra Matiate, azaz „a barlangok városa”. A régészek eddig egy 100 méter hosszú, 49 helyiséget tartalmazó alagútrendszert tártak fel, amely kultikus helyeket, vízkutakat, tároló silókat, valamint tárgyi emlékeket és falfestményeket tartalmaz.

A keresztények föld alatti városokban kerestek menedéket

„Ezt a föld alatti várost 1900 éven át folyamatosan használták” – mondja Gani Tarkan, a Mardini Múzeum igazgatója és a Matiate ásatások vezetője. „Először rejtekhelynek vagy menedéknek épült. Mint ismeretes, a kereszténység a második században nem volt hivatalos vallás. A kereszténységet felvevő családok és csoportok általában föld alatti városokban kerestek menedéket a római üldözés elől, vagy saját föld alatti várost alapítottak” – fejtette ki.

hirdetés

60-70 ezer ember élt egy föld alatti városban Törökországban

,,Lehetséges, hogy a midyati földalatti város egyike volt az erre a célra épített élőhelyeknek. Becsléseink szerint legalább 60-70 000 ember élt ott a föld alatt” – mondja Tarkan. A kutatók megítélése szerint a föld alatti város teljes méretének eddig csak 3%-át sikerült feltárniuk. Ezzel Matiate lenne az eddig felfedezett legnagyobb barlangváros. Ez hatalmas jelentőséggel bír. Törökországban már több mint 40 ilyen várost találtak.

Fordította: Nagyné Barna Zsuzsanna

Forrás: Focus.de

Borítókép - Fotó: Dailysabah.com
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás