2022. 05. 06.

4 gondolat, amelynek minden esküvői prédikációban el kéne hangoznia

Az Aleteia amerikai katolikus hírportálon jelent Tom Hoopes írása, akit annyira megérintett a lánya esküvőjén hallott prédikáció, hogy össze is foglalta – mi pedig önkéntesünk segítségével összefoglaljuk az összefoglalót!

A házasság intézménye kemény heteket él meg mostanában, különösen az Egyesült Államokban, ahol Johnny Depp és Angela Heard zajos ügyére rengetegen figyelnek – szerte a világon. De ha a házasságra gondolunk, akkor Magyarországon is van okunk szomorúságra: a statisztikai adatok lehangolóak, a házasságok jelentős része zárul az örök hűség helyett szakítással. Természetesen bőven akadnak igazi példaképek, akik rosszban is kitartanak egymás mellett és megharcolnak egymásért és a korábban Istennek kimondott igenért – még akkor is, ha ez egyáltalán nem könnyű feladat.

Az Aleteia amerikai katolikus hírportálon az egyik szerző a lánya esküvőjén hallott egy olyan prédikációt, amelyre nemes egyszerűséggel úgy reagált, hogy ezt minden házasulandó párnak el kellene mondani. Erre mi vállalkozni nem tudunk, de azt igen, hogy önkénteseinknek köszönhetően lefordítjuk a cikket.

Először is azt mondta, hogy a házasság fájdalma a házasság lényege.

„A házasság a támadás szolgálata” – mondta a pap az esküvőn, amire a jelenlévők kényelmetlenül felnevettek, ezért így folytatta: „Isten azért adja nekünk a házasságot, hogy megbántsuk egymást, és hogy alázatossá és megbocsátóvá tegyük egymást”.

30 évembe került, hogy ezt megtanuljam, de ez valóban igaz. A házasság hibái és hiányosságai nem szerencsétlen akadályai a házasság valódi céljainak, amely a béke és a harmónia. Nem, ezek a házasság lényegei. Hibáink és hiányosságaink lerombolják egymás egoizmusát, és arra kényszerítenek, hogy megtanuljuk, hogyan kell úgy szeretni, ahogy Jézus teszi: áldozatot hozva a tökéletlen emberekért.

„Lesznek nézeteltérések, viták, félreértések, sértett érzések és talán kemény szavak” – mondta. „Ezek a nézeteltérések vagy elronthatják, vagy lerombolhatják a szerelmet, vagy megerősíthetik és elmélyíthetik azt. Ha gyorsan kibékültök, gyorsan begyógyítjátok a sebeket, a szerelmetek új szintre emelkedik, és az örömötök megnő” – fogalmazott a pap az ünnepi beszédében.

Másodszor, figyelmeztette a szülőket, hogy szerepük a pár házasságában kisebb mint gondolják.

„A szülőkhöz: a férfi elhagyja apját és anyját, és a feleségéhez kötődik. Engedjetek el minden ragaszkodást a fiatokhoz és a lányotokhoz” – mondta. A pap arca ekkor szigorú lett, és határozottan megismételte:

„Adjatok tanácsot, de ne avatkozzatok bele a gyermekeitek házasságába!”

Abszolút így van. Örökké hálás vagyok a szüleim és az apósomék tanácsaiért, amelyeket örömmel adtak. Még hálásabb vagyok a tanácsokért, amelyeket visszatartottak. Az állami iskolában tanító szüleim valószínűleg kételkedtek abban, hogy az én nevelésem eredményes lesz, de ezt nem mondták ki. Adószakértő apósom nagyon hasznos tanácsokat adott, de soha nem ragaszkodott hozzá, és nem is szólt bele a pénzügyi helyzetem rendezésébe. 

Mindannyian ismerünk példákat arra, hogy a szülők tanácsai visszafelé sülnek el, a pelenkákkal kapcsolatos gondolatok megosztásától kezdve a tisztasági előírásokon át a krumpli főzés mikéntjéig. Tanácsadás igen, beleavatkozás nem.

Harmadszor, figyelmeztette a jelenlévőket, hogy szerepük a pár házasságában nagyobb mint gondolják.

„Mindannyiunknak, van szerepünk és feladatunk abban, hogy a jelenlétünk segítse a házaspárt szeretetük növekedésében”- mondta. Néha tönkretesszük az emberek házasságát a rossz mondatokkal és hamis pletykákkal. „

Az embereket a közösségre tervezték. Az emberek azt utánozzák, amit látnak. Ha pozitív társas nyomás vesz körül minket, jobbak leszünk. Ha negatív csoportnyomás vesz körül minket, rosszabbak leszünk. A házassági fogadalmunkhoz való hűségünk segít azoknak, akik nem hűségesek. A mi hűtlenségünk többet árt, mint a saját családunknak. Ahogy a hírekből kiderült, a házasság nyilvános dolog, és ez a válást is nyilvánossá teszi. Nem igaz, hogy két ember magánügye, mert kihatással van a környezetére.

Végül, azt mondta nekik, hogy Jézus úgy küldi őket, mint az apostolkat

„Amikor Jézus elküldte apostolait, hogy hirdessék az örömhírt, kettesével küldte őket” – mondta. „A házasság szentsége által titeket is kettesével küldött el, hogy hirdessétek az evangéliumot, és életetekkel tegyetek tanúságot” – biztatta a házasulandó párt beszédében a pap.

Szeretek így gondolkodni a saját házasságomról:

Mi ketten, elindulunk a nagyvilágba, kicsik vagyunk a világhoz képest, de hatalmasak Krisztussal a szentségben.

Forrás: Aleteia

A fordításban segített: Nagy Betti

Borítókép - Fotó: Dreamstime

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás