2022. 05. 05.

Miért nem szuperhősként jött el közénk Jézus?

„Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem vannak napok, amikor úgy érzem, világvége van. A nehézségek fölülkerekedtek rajtam, egyedül nem megy. Kellene valaki, aki megment. Egy hős!” Tényleg egy szuperhősre van szükségünk? Jézus miért nem így jött el közénk? A Godcasters nevű görögkatolikus YouTube-csatorna videóját érdemes megnézni!

Jézus, bár nem öltött Superman-jelmezt, az emberiség megváltójaként mutatkozott be. Vajon könnyebben elfogadják az emberek, ha ő is a szuperhős-kliséket  hozza? – tették fel a kérdést a Godcasters nevű YouTube-csatornán.

Nyálcsorgatva nézzük a különböző jeleneteket, amikor a hősök megmentik a világunkat a végső pusztulástól. Minden megvan bennük, ami kell: szupergyorsak, szupererősek, viccesek és megmentik a bajbajutottakat, még a saját életük kockáztatása árán is.

Isten vajon miért döntött úgy, hogy egy törékeny csecsemőként jön el közénk, és nem egy erős szuperhősként?

Röpködhetett volna közöttünk, bizonyítva, hogy emberfeletti ereje van… Az ószövetségi zsidóság is egy supermanhez hasonló figuraként képzelte el a Megváltót. Voltak, akik úgy gondolták, hogy egy erőskezű hadvezérként érkezik el, aki meghódítja az egész világot és ezzel teremti meg az Isten országát itt, a Földön. Ugyanakkor voltak próféták, akik előre jelezték, hogy a Megváltó nem ilyen alakban fog érkezni közénk, hanem egyszerű emberként. Aki ráadásul nem a dicsőségben fog tündökölni, hanem sokat szenved majd azért, hogy mi megmeneküljünk.

Aztán eljött Jézus, és a legtöbben nem tudták elfogadni azt a messiási karaktert, aki Benne érkezett.

Azóta eltelt kétezer év, de még mindig nehéz sokaknak elfogadni, hogy Ő az a hős, akire vártunk.

A Supermanről szóló egyik legújabb filmben a rendező nem titkolta, hogy több elemet a Bibliából vett át. Az „S” ebben a filmben már nem a Superman rövidítése, hanem a remény jele: az ő véréből lehetne újjáteremteni a világot. Mi pont abban hiszünk, hogy Jézus teste és vére az eucharisztiában megújít minket.

A film egyik legérdekesebb jelenete, amikor Clark azon vívódik, hogy feladja-e magát a főgonosznak. Mi van eközben a háttérben? Jézus ábrázolása a Gecsemáné-kertben, amikor az elfogatása előtt próbálja elfogadni a küldetését, amellyel megválthatja az emberiséget.

Tehát Jézus vajon miért nem ilyen hős alakjában jött el közénk? Egyrészt gondoljuk el, ha lenne valaki, aki emberfeletti erővel rendelkezne, és ő kezdene el biztatni, hogy küzdjünk meg az életben a problémáinkkal – azt nem éreznénk fairnek, azt mondhatnánk, „te könnyen beszélsz”. Másrészt Isten baráti, atyai kapcsolatot akar velünk ápolni, meg szeretne tanítani bennünket az életre, ehhez pedig napi kapcsolatra van szükség – egy szuperhőssel ez nem lehetséges. Jézusnak biztos könnyebb lett volna, ha Supermanként jön el közénk, Ő azonban soha nem azt kereste, hogy neki mi a könnyebb, hanem azt, hogy nekünk mi a legjobb.

 

Borítókép - Fotó: YouTube
Szemle Videók
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás