2022. 05. 04.

A megbocsátás ereje – Jezsuita vlog

Nem könnyű megbocsátunk, de ha megtesszük, azt minden alkalommal gyógyulás követi – többek között erre hívta fel a figyelmet Csókay Károly jezsuita atya a Montserrat jezsuita vlog legújabb videójában. Ő maga is egy nagyon súlyos tapasztalaton kellett átmenjen, hogy a gyakorlatban megtanulja, mit is jelent a sérelmünk elengedése.

„Egy templomot építettünk annak idején, egy dél-amerikai város külső részén, egy nyomortanyán” – idézi fel emlékeit a 95 éves jezsuita atya, Csókay Károly a Montserrat legújabb videójában. – „Nem volt elég anyagi erőforrásunk ahhoz, hogy egy vállalatot bízzunk meg a templom építésével, így mi magunk kezdtünk hozzá az ottani hívekkel. A templomhoz mosdóhelyiséget is kellett építenünk, jött egy vízvezetékszerelő, hogy el akarja végezni ezt a munkát, de én mondtam neki, hogy már másnak adtuk ki a feladatot. Erre megharagudott és arcba vágott, a jobb szemem súlyosan megsérült, ma is alig látok vele” – mondta el a jezsuita pap, aki szerint ez nemcsak fizikai, de lelki sebet is okozott neki.

A lelki sérüléseinket nehéz megbocsátani. Amikor valaki gúnyolódik rajtunk vagy súlyosan megbánt, azt sok-sok éven át tudjuk hordozni.  Jézus ezt tudta jól, ezért vette bele a Miatyánkba azt a sort, hogy „bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek”.

„Mikor velem ez a sérülés megtörtént, tanácsot kértem egy paptól, hogyan tudnék megbocsátani. Azt mondta, imádkozzak azért az emberért, aki ekkora fájdalmat okozott nekem, hogy a Jóisten segítse meg őt. Nem volt könnyű érte imádkozni.

hirdetés

A megbocsátás nagyon nehezen megy, sokszor hosszú időbe kerül. De ha megbocsátunk, azt mindig gyógyulás követi”

– hangsúlyozta Csókay Károly.

A szerzetes szerint a megbocsátás nemcsak egyéni, hanem országos szinten is nagy jelentőségű. Az ukrán-orosz háború feleinek is meg kell bocsátaniuk egymásnak, imádkozni egymásért, és jóvá tenni azt a kárt, amit okoztak. A megbocsátás előmozdítja a békét köztük és előmozdítja Isten országának a növekedését.

Útravaló gyakorlat

Nagy Bálint jezsuita atya a következő gyakorlatot hozta útravalóként: mondjuk el a Miatyánkat, de soronként megállva, valóban átgondolva a szavak jelentését. Ahogy szívből megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek, úgy a szívünk sebeihez is odaengedhetjük Istent, hogy  a szeretete által meggyógyítson.

Borítókép - Fotó: YouTube
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás