2022. 05. 02.

Tényleg nehezebb ma párt találni? – Kozma-Vízkeleti Dániel pszichológus a párkapcsolatokról

Mi változott meg az elmúlt évtizedekben, ami miatt nehezebb párt találni? Miért van ennyi magányos nő és férfi? Lehet valódi lépéseket tenni a bizakodáson túl? És ha már együtt van a pár, mitől lesz tartós a kapcsolat? Kozma-Vízkeleti Dániel párterapeuta, klinikai szakpszichológus gondolatait szemlézzük, aki az egyik vendégünk lesz a május 13-i 777 OFFLINE előadásunkon.

„Nagyon sokakat érdekel, hogy hogyan keressünk, hogyan válasszunk párt, ami a mai életstílusunkban sokkal nehezebbnek tűnik” – vetette fel Kozma-Vízkeleti Dániel párterapeuta és klinikai szakpszichológus a Matthias Corvinus Collegium podcastjében.

„Olyan életmódot alakítottunk ki a XXI. század elején, ami egyrészt nagyon sok mindent megkönnyít, például az online kapcsolattartást, másrészről viszont a kapcsolatok elmélyítésére mintha sokkal kevesebb időt tudnánk szánni. A telefonunkat naponta feltöltjük, az autónkat rendszeresen szervizbe visszük, azonban jóval kevesebb energiát szánunk a kapcsolatainkra” – hangsúlyozta a pszichológus. Olyan életmódot élünk, amely túl van pörgetve az idegrendszerünkhöz képest, vagyis a természetes tempónkhoz képest felvettünk egy nagyon magas fordulatszámot, ráadásul a városokban rengeteg emberrel találkozunk folyamatosan. Ez pontosan azt az energiát veszi el belőlünk, amelyet a számunkra fontos emberekkel való kapcsolattartásra szánnánk.

A túlhajszoltság miatt szinte védőfalat képezünk magunk körül, hogy begubózhassunk, kevesebb kontaktba kerüljünk.

A párkapcsolatnak Kozma-Vízkeleti Dániel szerint két alapfunkciója van: biztonságban akarjuk érezni magunkat, és arra is vágyunk, hogy a kapcsolat segítsen élmények átélésében, a változatosságban, izgalmakban. Ez a két alapfunkció szinte kizárja egymást, de mégis így vagyunk összerakva. Van egy új elvárás is ma: minél kevesebb erőfeszítéssel járjon egy kapcsolat kialakítása és fenntartása. „Ne kelljen már hosszan udvarolni, alkalmazkodni, egyezkedni, meg készülni a randira, hanem, ha megtetszik valaki, jöjjünk össze és legyen egyből párkapcsolat. Ha nem jön össze, ott van még több ezer lehetőség az online társkereső applikációkban” – sokan így gondolkodnak ma.

hirdetés

„Egy tartalmas párkapcsolat még mindig odafigyelést, összehangolódást, egymással törődést, egymás szükségleteinek a figyelembevételét kívánja meg, ami energia- és időigényes”

– fogalmazott a párterapeuta.

Pár évvel ezelőtt egyébként elkészült a hazai online társkeresők igényeinek a felmérése, több ezer embert bevonva a kutatásba. Eszerint a férfiak döntően vonzó külsőt és gondoskodást várnak a leendő partnereiktől, a nők által leggyakrabban említett elvárás, hogy a férfi humoros legyen. Ez ugyanis azt vetíti előre, hogy az együtt töltött idő örömteli lesz.

Bár az elmúlt években gyakran halljuk, hogy mennyivel nőtt a házasságkötések száma, ha a KSH adatait megnézzük, akkor látjuk, hogy az egyedülállók és az elváltak száma is növekedett. „Az online lehetőségek bővülése csak a találkozás esélyét növeli meg, abban már nem segít, hogy valóban kapcsolat jöjjön létre, és az tartós is legyen” – hívta fel a figyelmet a szakpszichológus. Ráadásul szerinte a most aktívan párkeresők nagyon rossz mintákat kaptak a szüleik generációjától a párkapcsolatokról. Már a szüleink szülei is elkezdték azt a tendenciát, hogyha nehézség van a kapcsolatban, akkor legfeljebb szakítunk/elválunk. Sokan amellett döntenek, hogy ha az elköteleződés ilyen nehéz és fárasztó, akkor inkább kihagyják az életükből. „Most együtt vagyunk, aztán majd meglátjuk” – mondják. Ez a hozzáállás azonban alapjaiban határoz meg egy kapcsolatot.

„A párterápiákon azt tapasztalom, hogyha úgy érkeznek hozzám, hogy hajlandók erőt tenni a kapcsolatba – legyenek akár csak néhány hónapja, akár már több évtizede együtt – akkor óriási perspektívák vannak előttük, ha viszont már lemondtak egymásról, akkor mondhatok én bármit szakemberként, nem fognak együtt maradni” – osztotta meg a megfigyelését Kozma-Vízkeleti Dániel.

A mai kultúra arra biztat, hogy elsősorban magunkra, a saját igényeinkre figyeljünk,

márpedig egy hosszútávú párkapcsolatnak az egyik kulcsa, hogy egymásra figyelünk, alkalmazkodunk, figyelembe vesszük a párunk szükségleteit és hűek vagyunk egymáshoz.

Kozma-Vízkeleti Dániel lesz az egyik vendégünk – Bedekovics Péter református lelkész és Máté Kristóf János római katolikus pap mellett – a 777 OFFLINE előadásunkon, amelyet május 13-án tartunk a Symbolban. Az eseményt Heaven’s Garden bulival folytatjuk, érdemes eljönni!  Az eseményt ITT találod. 

 

A teljes podcastet megnézheted itt:

Borítókép - Fotó: Mandiner.hu
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás