2022. 04. 27.

Mindent meghatároz a szívünk állapota

Az ember hajlamos olyan mértékben a viselkedésére koncentrálni, hogy közben megfeledkezik a szívének állapotáról. Pedig az ige azt mondja: „Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet.” De hogyan is tudja az ember a saját szívét irányítani?

Amikor az ember viselkedése jelentősen megváltozik, a körülötte élők felhívják erre a figyelmét. Viszont mi a helyzet akkor, ha az embernek a szíve változik? Na, az már kicsit bonyolultabb.

Jézus mondott egyszer valamit, ami a mai napig komoly jelentőséggel bír: „Amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj.” (Lk. 6:45) Később pedig, „A szívből származnak a gonosz gondolatok.” (Mt. 15:19)

Az ember szíve nagy titok. Jeremiás próféta is így gondolta, amikor feltette a kérdést, „Csalárdabb a szív mindennél, javíthatatlan; ki tudná kiismerni?” (Jeremiás 17:9) Jó kérdés. A válasz ott van a kérdésben: senki. Teljes mértékben egyetértek, mert ha az ember el is kezdi érteni a szívét, megfékezni és uralni már nem tudja.

Ezért annyira fontos megtanulnunk figyelni a szívünkre.

A szív olyan, mint egy szunnyadó vulkán: nem tudod, mikor tör ki újra, de amikor megteszi, nagy eséllyel megsebez.

  • Egyszer csak a házastársad válni akar.
  • Egyszer csak a gyermeked jegyei elkezdenek romlani, a viselkedésével együtt.
  • Egyszer csak egy ártatlan hobbid romboló szokássá fajul.
  • Hirtelen, a semmiből szívszorító hírt kapsz egy szeretteddel kapcsolatban.

Mindannyian átéltünk már hasonló helyzeteket, sőt, esetenként mi magunk is voltunk okozói ilyeneknek. Ahogy azt Jézus előre megmondta, az ember szívének titkai előbb-utóbb a felszínre kerülnek, utat törve maguknak otthonunkban, munkahelyünkön és szomszédságunkban.

Az ember szíve minden beszélgetésében megmutatkozik, és irányítja kapcsolatait is. Tulajdonképpen az egész életünk a szívünkből fakad. Minden ember a saját szívének mélyéről éli életét: nevel gyermeket, vezet másokat, alakít kapcsolatokat, esik szerelembe, ad választ, reagál, vitázik, tanít, él túl, old meg problémát és szeret másokat. A szívünk határozza meg, milyen intenzitással kommunikálunk, és a szívünk tudja felerősíteni és eltúlozni érzékenységünket, illetve érzéketlenségünket is.

Az életünk minden területét meghatározza a szívünk állapota.

Minden a szíven át kerül a felszínre. Egyszerűen minden.

Vedd a bátorságot, és kérd meg a Mennyi Atyádat arra, hogy Ő legyen az, Aki őrzi, vizsgálja, megérti és meg is tisztítja a szívedet. Isten minden pillanatban készen áll átvenni az irányítást, hogy az Ő segítségével a szívünk régi, rossz szokásait sokkal jobbakra cseréljük, hogy ezek gyakorlásával, idővel egyre inkább az Ő Fiára hasonlíthassunk.

 

Forrás: YouVersion

Borítókép - Fotó: Knoppper | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás