2022. 04. 14.

Nagycsütörtök ígéretei: öröm és békesség

Az egyházi naptár szerint ma Nagycsütörtök van. Ezen a napon ünnepeljük mindazt, ami Jézussal a tanítványokkal megült utolsó vacsoráján történt. Fontosak az akkor elmondott ígéretei – ma is ugyanannyira, mint akkor.

 „Így most titeket is szomorúság fog el, de ismét meglátlak majd titeket, és örülni fog a szívetek, és örömötöket senki sem veheti el tőletek. (…) Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (Jn 16)

Amikor Jézus szavait olvasom, néha ugyanannyira össze vagyok zavarodva, mint a tanítványok. Erőt kell vennem magamon, hogy lelassítsak, amíg meg nem értem a mondanivalóját.

Emlékszem, hogy a kereszténnyé válásom előtt sokan úgy beszéltek nekem erről a békességről és az örömről, amelyet az Úrban kaphatunk, mintha ezzel próbáltak volna az üdvösségem felé terelni. Összezavart az a béke és öröm, amelyet sok Krisztust követőben láttam, mert erőltetettnek, szinte már-már mesterkéltnek tűnt.

Miután megtértem, rájöttem, hogy ez valóban egy álarc volt, amelyet sokan úgy éreztek, hogy fel kell venniük. Mivel tudjuk, hogy Krisztus békességre és örömre juttat minket, mosolyt erőltetünk az arcunkra, dicséretre emeljük a kezeinket és kiáltjuk, hogy „Áldott vagyok!”. A nehézségeknek itt nincs helye.

Ebben az igeszakaszban Jézus világosan kifejezi, hogy nehéz idők várnak ránk és nehézségeink is lesznek. Nem tudjuk ezeket elkerülni. Nagy szabadság az, ha rádöbbennünk erre. Senkinek sem jön össze mindig minden; senkinek sem tökéletes az élete. Azonban „szomorúságotok örömre fordul” (20. vers), és „békességetek legyen énbennem” (33. vers)

Micsoda öröm! Micsoda békesség! Jézus Krisztus, a Megváltónk azt mondta, hogy Ő legyőzte a világot!

A békét, amelyet Ő ad, a János 14:27 a következőképpen írja le: „Békességet hagyok nektek: az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja.” Isten békessége más, mint ahogyan azt a világ megjeleníti. Ebben az igeszakaszban Jézus azt mondja, hogy a Szentlélekben található meg a béke.

Arra kérlek téged, hogy ma Őt keresd egyedül azért, hogy békére lelj, bármilyen megpróbáltatással nézel is szembe.

Keresd Őbenne az örömödet!

Meg fogod találni, mert Jézus azt mondta a János 16:24-ben, hogy: „Kérjetek és megkapjátok, hogy örömötök teljes legyen.”

 

Forrás: YouVersion

Borítókép - Fotó: Thomas Jurkowski | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás