2022. 04. 13.

Új abortusztörvényével Oklahoma lenne a “legéletpártibb állam” az Egyesült Államokban

Oklahoma kormányzója, Kevin Stitt kedden aláírta azt a törvényjavaslatot, mely szerint csak akkor megengedett az abortusz az államban, ha egészségügyi vészhelyzet áll fenn, vagy az anya élete veszélyben van. Minden más esetben tilos, a törvény megszegője akár százezer dollár bírságra vagy 10 év börtönre büntethető.

Kevin Stitt, Oklahoma kormányzója az abortusztörvényről úgy nyilatkozott, célja, hogy a „legéletpártibb állam” legyenek az USA-ban. A törvény szerint az abortusznak minden formája tiltott, kivéve, ha az édesanya élete veszélyben van, vagy egészségügyi vészhelyzet áll fenn. A szabálysértők százezer dolláros bírsággal vagy tíz év börtönnel sújthatóak. 

Azonban az illegális abortuszt kérelmező, vagy azon átesett nőknek nem kell félniük a felelősségre vonástól. A törvény nem „engedélyezi, hogy egy nőt a születendő gyermeke halála miatt elkövetett bűncselekménnyel vádoljanak meg vagy ítéljenek el”. Nem tiltja a vényköteles fogamzásgátlók használatát vagy értékesítését mindaddig, amíg a termékeket a nő teherbe esése előtt értékesítik.

hirdetés

Az aláírási ceremónián Stitt kormányzó azt mondta: „Oklahoma államában túlnyomórészt támogatják az életet. Azt akarjuk, hogy Oklahoma legyen a legéletpártibb állam az országban. Törvényen kívül akarjuk helyezni az abortuszt Oklahomában.” Stitt személyes meggyőződését is megosztotta, miszerint minden élet értékes. 

Az Oklahomában elfogadott törvény hatalmas kontrasztot mutat a szomszédságában lévő Coloradóban zajló folyamatokkal, ahol egy olyan törvényt írtak alá múlt héten, mely szerint „a megtermékenyült petesejt, az embrió vagy a magzat nem rendelkezik önálló vagy származékos jogokkal” Coloradóban. Ezzel a magzat életét akár a születés pillanatáig is elvehetik. 

 

Forrás: Christianpost

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás