2022. 04. 12.

Ima az ellenségekért, digitális detox – Így készültök ti húsvét ünnepére

Olvasóinkat ezúttal arról kérdeztük, hogyan készülnek húsvét ünnepére. 

Ima, ima, ima

Ha lelki készülésről van szó, akkor nem kell feltalálni a spanyolviaszt, az imádság az egyik legnagyobb segítségünk ebben! Persze fontos, hogy ilyenkor ne felületesen imádkozzunk, hanem csendesedjünk el, menjünk be a belső szobánkba, és hagyjuk Istennek, hogy szóljon hozzánk. Sokan írtátok, hogy imával készültök húsvétra, az egyik fontos válasz pedig úgy hangzott, hogy „imádkozom az ellenségeimért”. A másokért való ima, különösen azokért, akikre neheztelünk, egyáltalán nem könnyű. De – ahogyan a Miatyánkban is elmondjuk – : bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. A mi megbocsátásunk alapvető fontosságú!

Szentírás olvasása

Olvassuk otthon is az evangéliumokat! (Ha más tematika alapján haladunk, az sem probléma.) Az Ószövetségben is felfedezhetjük, hogyan készíti elő Isten a megváltásunkat Jézus által. Húsvét előtt legyen ez a mi kihívásunk, hogy felfedezzük ennek a jeleit a Bibliában. 

Böjtölés

A böjtnek hamarosan vége, így gondoljuk végig, miről mondtunk le, milyen hatása volt ránk, nehézséget okozott-e? Kerestük sokszor a kiskapukat? Alig várjuk már, hogy újra az életünk része legyen az, amiről lemondtunk? Közelebb kerültünk Istenhez ebben az időszakban? Tegyük fel magunknak őszintén ezeket a kérdéseket. 

hirdetés
Húsvéti zenék

Sokan írták, hogy a zene mennyire fontos nekik a lelki feltöltődésben. Bár a karácsonyi zenéknek nagyobb divatja van, mint a húsvétiaknak, számos csodálatos zsoltár megtalálható az interneten, de még az egyházi dalokat is megtalálhatjuk. Keressünk – vagy készítsünk – lejátszási listákat a kedvenc zenéinkkel, és készüljünk lélekben a szertartásokra. 

Hideg kávé és Biblia a kertben

Adjuk meg a módját az elmélkedésnek, a Biblia olvasásának! Vegyük elő a kedvenc bögrénket, esetleg jegyzetfüzetet, amelyben az elmélkedéseinket vezetjük, kuckózzunk be egy kényelmes, nyugalmas helyre és figyeljünk Istenre! A természetben ezt még jobb megtenni, itt rá is csodálkozhatunk Isten alkotásaira, hálát adhatunk a napsütésért és a nyíló virágokért. Akinek nincs kertje, az is biztos tud találni egy számára meghitt sarkot, akár ebédszünetben egy közeli parkban, vagy egy sétára is elmehetünk a nap végén a Bibliánkkal. A lényeg, hogy szenteljük oda az időt Istennek. 

Húsvéti receptek

Nem hiába kapcsolódnak bizonyos receptek az ünnepeinkhez. Ezek a látszólag külsőségek segítenek ráhangolódni az ünnepre. A meghatározott menü különlegességnek számít, mindenki tudja, hogy egy évet kell várni majd megint a piros tojásra és a kalácsra, és húsvéti sonkát sem eszik az ember hétköznap délutánonként. Az étellel is kifejezzük az ünnep egyedülállóságát, így sütés közben már előre átélhetjük a várakozás izgalmát. 

Te hogyan készülsz az ünnepre?

Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás