2022. 04. 12.

Hogyan éljük meg a hitet a hétköznapokban? – Nagy Bálint atya

A leghétköznapibb cselekvéseink közben is rátalálhatunk Isten jelenlétére, ha tudatosan odafordítjuk a szívünket, ebből a megérkezésből pedig képesek leszünk szeretetet adni másoknak is. Többek között erről beszélt Nagy Bálint jezsuita atya, aki videójában egy remek útravaló gyakorlatot is hozott.

Hogyan tudjuk megélni a hitünket a hétköznapjainkban? Sokan teszik fel ezt a kérdést. „Az első, ami segíthet nekünk ebben, egy kép, amit Jézus mond: a Vele való kapcsolat olyan, mintha Ő lenne a szőlőtő, mi pedig a szőlővesszők” – idézte fel Nagy Bálint jezsuita atya a YouTube-videójában.

„Ő az, akin rajta vagyunk, aki az életünk forrása és akin keresztül az életünk növekedni tud. Amikor imádkozunk, szeretnénk odatalálni az Ő jelenlétéhez. Amikor hitből szeretnénk élni, akkor nem erőfeszítéseket kell tennünk elsősorban, hanem megérkezni. Odatalálni az Ő jelenlétéhez” – fogalmazott Nagy Bálint. A pap szerint odatalálhatunk Jézushoz a leghétköznapibb cselekedeteinken keresztül is, ahogy megyünk például dolgozni. Van-e ilyenkor terünk, hogy megérkezzünk önmagunkhoz, a saját érzéseinkhez, és ezáltal Hozzá is?

Amint odatalálunk, a szívünk válaszol Isten jelenlétére. Ő életre hív bennünket és növekszik bennünk. Ahogy a Jézustól tanult imádságot mondjuk – „mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved” – önmagunkról az élet forrására irányítjuk a figyelmünket.

„Amikor Isten közelségében megéljük, hogy szeretve vagyunk, akkor ezt tovább akarjuk adni,

odafordulni valakihez és kifejezni a szeretetünket. Ezért arra hívlak benneteket, hogy gyakoroljuk az engedést és az ebből fakadó szeretetet, cselekvést” – mondta Nagy Bálint.

A jezsuita pap egy útravaló gyakorlatot is hozott. „Naponta álljatok meg 5 percre, mindegy, mikor. Válasszatok egy olyan időpontot, mikor belül meg tudtok állni – legyen az munkába menet, egy templom padsoraiban vagy a természetben. Ebben az 5 percben gyakoroljátok, hogy a szívetek Isten felé fordul, rátalál a szőlőtőre, és ebből tegyetek valamit. Akár csak napi egy jócselekedetet, például hívjatok fel valakit, akinek szüksége lenne meghallgatásra. A lényeg, hogy a Jézussal való kapcsolatból kiindulva tegyétek” – összegezte Nagy Bálint.

 

Borítókép - Fotó: YouTube - Montserrat
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás