2022. 04. 11.

3 módja annak, hogy felkészülj a nagyhétre

Nagyhét a nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól nagyszombatig, magyarul hívjuk  „sanyarúhétnek”, vagy „videshétnek” (vizeshét) is. Mivel húsvét nemcsak egy ünnep a sok közül, hanem hitünk legfontosabb eseménye, ezért töltsük ezt a hetet ehhez méltóan.

Vond be a gyerekeket is a szertartásokba

Az egyházi liturgia nagyhéten mutatja be igazán annak gazdagságát. Hajnali szertartás, oltárfosztás, nagypéntek, nagyszombat – fantasztikus eseményeknek lehetünk részesei, melyeket megkoronáz a feltámadásban való öröm! 

A Katolikus Egyház Katekizmusa nagyon találóan így fogalmaz:

„A keresztény liturgia nemcsak pusztán emlékezik a bennünket megszabadító eseményekre, hanem azokat aktuálissá, jelenvalóvá teszi.

Krisztus húsvét-misztériumát ünnepeljük, nem ismételjük; csak az egyes ünnepléseket ismételjük. Minden ünneplésben megtörténik a Szentlélek kiáradása, aki az egyetlen misztériumot jelenvalóvá teszi.” §1104

Kisgyermekek esetében nehéz, ha nem lehetetlen minden istentiszteleten részt venni, bár nem szabad alábecsülni a hallgatás, az áhítat és az imádság jelentőségét.

Nem szabad túlzásba vinnünk, és nem is akadályozhatjuk meg őket

abban, hogy a maguk módján, a maguk mértékével részt vegyenek a kereszténység nagy liturgiájában.

Ne fosszuk meg őket a leglényegesebb eseménytől: a húsvétvasárnaptól. Ugyanakkor ne használjuk fel a gyerekeket ürügyként a nagyheti istentiszteletek mellőzésére, de ne aggódjunk, ha a józan ész azt diktálja, hogy inkább maradjunk otthon. Mérlegeljünk bölcsen!

Gondold ki, hogyan vehetnél részt a legaktívabban a liturgiában

Nagyon mozgalmas lesz ez a hét? Ezeket a napokat ne szervezéssel, ajándékok vásárlásával töltsük. Gondoljunk most a liturgikus istentiszteletekre: Hol? Mikor? stb. Ha ezeket a nagyheti istentiszteleteket tényleges találkozóknak tekintjük Istennel, meg fogjuk találni az eszközöket, hogy ott legyünk rajtuk! A húsvéti hétvégét mindenekelőtt a feltámadási szertartás köré kellene szervezni – és nem fordítva!

Válaszolj Isten hívására

Részletek, szervezés… Természetesen a nagyhétre való felkészülésből nem a fizikai körülmények megteremtése a legfontosabb, de megadja azokat a hivatkozási pontokat, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy a leglényegesebbre összpontosítsunk. A cél valójában nem az, hogy egyfajta jogi kötelezettségként gondoljunk rá (misére „kell” járni), hanem az, hogy fogékonnyá tegyük magunkat arra, amit Isten adni akar nekünk.

A közösségen, az egyházon keresztül Isten meghív bennünket.

Mindannyiunknak személyesen akarja mondani: „Lásd, mennyire szeretlek!”

Meg akarja jeleníteni számunkra Fia halálának és feltámadásának misztériumát. Készen állsz erre?

Borítókép: Dieter Hawlan | Dreamstime.com
Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás