2022. 04. 07.

“Szerelmesek vagyunk a háborúkba és Káin lelkületébe” – Ferenc pápa

Ferenc pápa a Máltáról Rómába tartó repülőúton válaszolt újságírói kérdésekre, mely során beszélt egy esetleges kijevi látogatás lehetőségeiről is és a háború borzalmait is elítélte.

Újságírói kérdésre Ferenc pápa egy esetleges kijevi látogatás lehetőségéről is beszélt. A riporter utalt rá, hogy pénteken a lengyel elnök vatikáni audienciáján nyitva maradt a lehetősége a lengyel határra való pápai látogatásnak – írja a Vatican News

„A háború mindig kegyetlenség, embertelen dolog, ami szemben áll az emberi lélekkel. Ez a káini lelkület.

Kész vagyok mindent megtenni, amit meg kell tenni” – mondta Ferenc pápa.

„A másik utazás, amit többen is kértek, és őszintén mondtam, hogy mindig készen állok rá. Az ukrajnai út felmerült, szerepel az érkezett javaslatok között, de nem tudni, hogy megvalósítható-e.” – mondta a pápa, aki arról is nyilatkozott, hogy keresik a lehetőségét egy találkozónak Kirill pátriárkával. 

hirdetés

A háborúval kapcsolatban a pápa kifejtette, hogy az emberek nem tanulnak a múltból, szinte szerelmesek a háborúkba.

„Nem vagyunk képesek másban gondolkodni, már nem szoktunk a béke kereteiben gondolkodni. Voltak olyan nagy emberek, mint Ghandi és mások, akiket a „Fratelli tutti” enciklika végén említek, és mindannyian a béke tervére építettek.

De mi makacsok vagyunk, mint emberiség. Szerelmesek vagyunk a háborúkba, Káin lelkületébe.

Nem véletlenül a Biblia elején megjelenik a probléma: a béke lelkülete helyett a gyilkolás „káinista” szelleme.” – mondta.

„Nem tanulunk. Az Úr irgalmazzon nekünk, mindannyiunknak. Mindannyian bűnösök vagyunk!” – zárta a sajtótájékoztatót Ferenc pápa.

Borítókép: Edips | Dreamstime.com
Hírek Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás