2022. 04. 05.

Milyen értékrendre építsük az életünket? – Bedő Imre

A világ már elszakadt az alapkőtől, a bibliai értékrendtől, csupán egyre távolabbi emlékként él sok emberben. Holott milyen más alternatíva lenne? – tette fel a kérdést legújabb videójában a Férfiak Klubja alapítója, Bedő Imre, aki szerint fontos végiggondolni, milyen alapokra építjük az életünket.

Ma az értékrendek csatája zajlik a világban. Az értékrendünk határozza meg, hogyan élünk, milyen döntéseket hozunk, milyen szabályokat tartunk fontosnak az életben, a gyereknevelésben, mi szerint éljük meg a kapcsolatainkat. Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója szerint

egy értékrend győzelmét abban mérhetjük le, hogy az emberek elégedettsége, boldogsága, egészsége, lelkiállapota milyenné válik tőle.  

Honnan táplálkoznak az erkölcsi alapok? Mi az a mérce, amely alapján definiálhatjuk az erkölcsi alapokat? „A mi kultúránk alapja a bibliai mérce. Ez nemcsak az egyházakra, hanem az egész világra vonatkozik” – hangsúlyozta Bedő. „A világ már elszakadt az alapkőtől, a bibliai értékrendtől, csupán egyre távolabbi emlékként él sok emberben. Holott milyen más alternatíva lenne? Menjünk be egy kocsmába és kérdezgessük végig az embereket, mit gondolnak az életről? Vagy hallgassunk a politikusokra, a celebekre, a tudósokra?” – vetette fel a kérdést.

Milyen értékekből élünk ma? Bedő Imre szerint a nagyapáink értékrendjének a halványodó emlékébe kapaszkodunk ma már csupán. „A keresztény mentalitás olyannyira átitatja a kultúránkat, hogy ahhoz képest tudjuk csak meghatározni magunkat” – fogalmazott a mentorcsatorna vezetője.

hirdetés

„Olyan erős erkölcsi bázist adott nekünk a Biblia, amely több ezer éven át megtartott”

– tette hozzá.

A Férfiak Klubja alapítója Kassai Lajost idézte, aki szerint nem az őseinket kell követnünk, hanem azt, amit az őseink követtek. „Ma az emberiség az erkölcsi pusztulás szélén áll: nagy kérdés, hogy tovább megyünk-e a szakadék felé vagy sem” – mondta Bedő Imre.

A konzervatív értékrend nagy áldása, hogyha megtartod a törvényt, akkor a törvény is megtart téged. Ha pedig átadod a törvényt a következő generációnak, akkor azt is meg fogja tartani.

A liberális értékrend Bedő Imre szerint azért lehet vonzóbb ma, mert te vagy az egésznek a középpontjában: a te érdeked, a te boldogulásod. Tehát nincs közösségi érdek, csak egyéni. A konzervatív értékrend ezzel szemben sokkal több önkontrollt kíván, önmagad alárendelését egy közös célnak. Olyan értékek állnak a középpontjában, mint a szolgálat, az alázat, az önuralom, a szövetség, a hűség. „Meg kell tehát védenünk ezeket az erkölcsi normákat és el kell mondanunk a következő generációnak is, hogy a szabályok betartása tesz minket boldogabbá, végső soron sikeresebbé” – összegezte Bedő Imre.

Borítókép - Fotó: Cammeraydave | Dreamstime.com
Férfiak Klubja
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás