2022. 03. 30.

Minden vádat ejtettek a Biblia idézése miatt megvádolt Päivi Räsänen ellen

A finn bíró meghozta az ítéletet a Päivi Räsänen volt finn belügyminiszter elleni ügyben. Minden vádat ejtettek a keresztény parlamenti képviselő ellen, akit homoszexuálisok diszkriminációjával és gyűlöletszítással vádoltak meg. A bíróság kimondta: Räsänen a szólásszabadság és a vallásszabadság törvényes határain belül beszélt. 

Minden vádat ejtettek Päivi Räsänen ellen, aki még 2019-ben vonta kérdőre a lutheránus egyházat az LMBTQ-rendezvénynek nyújtott támogatásával kapcsolatban, a következő bibliai verset idézve Twitter-bejegyzésében: „Ugyanúgy a férfiak is elhagyták a női nemmel való természetes érintkezést, és egymás iránt ébredt vágy bennük: férfiak férfiakkal fajtalankodnak, de el is veszik tévelygésük méltó büntetését önmagukban” (Róm.1). A politikust kisebbség elleni gyűlöletkeltéssel vádolták.

Ma délben született meg az ítélet, miszerint Räsänen a szólásszabadság és a vallásszabadság törvényes határain belül beszélt. “A szólásszabadság és a szólásszabadság korlátozásának azonban nyomós társadalmi oka van” – áll a sajtóközleményben. “A szexuális kisebbségekhez tartozó személyek joga [és] a szexuális kisebbségek méltósága és egyenlősége lehet ilyen indok.”

A bíróság tehát úgy véli, hogy Räsänen a törvényi kereteken belül járt el.

Päivi Räsänen képviselő és Juhana Pohjola püspök sajtótájékoztatót tartottak, ahol elmondták, nagyon megkönnyebbültek a döntés után.

hirdetés

Räsänen köszöni a támogatást, amelyet kapott, hozzátéve, hogy ezt az ítéletet várták.

„Megtiszteltetés, hogy megvédhettük a szólásszabadságot és a vallásszabadságot. Remélem, hogy senki másnak nem kell ilyen folyamaton keresztülmennie a jövőben” – mondta a volt finn belügyminiszter.

Räsänen hozzátette azt is: „Boldog vagyok, hogy beszélhettem Jézus Krisztus evangéliumáról és az általa hozott üdvösségről. Az alapvető probléma az, hogy az evangélikus egyház nem támogatja Isten Igéjének, a Bibliának a megbízhatóságát. Itt kezdődött minden. Véleményem nem tér el a Luther Egyház házasságról szóló hivatalos nyilatkozatától. A rendőrség megkérdezett minden vizsgálat után, hajlandó lennék-e visszavonni a szövegemet. Nemet mondtam.

Nem fogok bocsánatot kérni azért, amit Pál apostol írt.”

„Az ügyész sok helyről idézte a Bibliát, ahonnan én nem. Azt mondta, hogy aláástam a homoszexuálisok méltóságát a bűnmeghatározásom miatt. De ez nem igaz. Ez alapvető tan a kereszténységben. Isten gyűlöli a bűnt, de annyira szereti a bűnöst hogy elküldte egyszülött Fiát a bűnösök megmentésére” – emelte ki.

Úgy tűnik, hogy a bíróság mindhárom bírója azonos állásponton volt az ügyben. Úgy találták, hogy Räsänennek nem volt indítéka arra, hogy bárkit is megsértsen.

„Ez a szólás- és vallásszabadság győzelme. Ha elítéltek volna, akkor a prédikálás, tanítás és a Biblia terjesztésének joga törvénytelenné vált volna.”

 Räsänent megkérdezték, hogy a jövőben idéz-e még a Bibliából. „Persze – válaszolta – remélem, mindannyian megtesszük ezt. Keresse meg a Bibliát a könyvespolcain, olvassa el, és olvassa el a maga kontextusában.”

 

Forrás: Hetek

Borítókép - Fotó: CNE
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás