2022. 03. 24.

Gimisek a hétköznapi stresszről – VIDEÓ

Nagyon sok teher van a diákokon, legyenek azok mindennapi problémák, lelki gondok vagy családi nehézségek. A De őszintén! adásában Major András református iskolalelkész beszélgetett tanulókkal  arról, hogyan adhatják át a terheiket Istennek.

Fáradtság, feszültség, fejfájás és levertség – sok teher nyomja a diákok vállát, melyek ilyen formában mutatkoznak meg a hétköznapjaikban. Az iskolai elvárások mellett pedig a családi háttér is nehezítheti az életüket. 

„Százfelé kell szakadnom” – jegyzi meg Szőllős Márton, aki éppen érettségire készül, ugyanakkor emberi kapcsolataiban, családjában is szeretne helytállni. 

Szűts Tamara szerint vannak olyan helyzetek, amikor nemet kell mondani, különben „ő fog rámenni”. Tamara azt is kiemeli, hogy fontos az önismeret, hogy tisztában legyünk a saját határainkkal. 

Major András református iskolalelkész szerint vannak olyan terhek, amelyeket hordoznunk kell. „Ezeket általában úgy szoktuk nevezni, hogy édes terhek. Lehet a családot is tehernek nevezni, őket is hordozzuk magunkon, testvéreinket, a feladatainkat, amiket tudjuk, hogy vinnünk kell, és nem is szeretnénk lemondani ezekről a terhekről. Mert „mondjuk ki”: szeretjük ezeket a terheket, mert az életünk erről is kell, hogy szóljon. És vannak olyan terhek, amelyek ránk rakódnak, ha akarjuk, ha nem. Néha az élethelyzet hozza magával. Amikor tudjátok, hogy egy nap nagyon sok feladattal, teherrel fog járni, akkor erre van valami praktikátok, hogy arra egy kicsit másként készültök?”

hirdetés

„Egy kis elcsendesedés a nap elején mindenkinek jót tehet” – mondja Horváth Csenge. 

Márton szerint is 10-20 perc elcsendesedés, imádkozás a megoldás egy-egy nehéz nap előtt.

A legtöbb diáknak szerelmük, családjuk és barátaik támogatása jelent nagyon sokat abban, hogy a nehézségeket le tudják küzdeni. 

Major András elmagyarázta, hogy az életünkben adódó terhekhez Isten erőt is ad, hogy hordozni tudjuk azokat. Szőllős Márton szerint minden egyes nap tudjuk kérni Isten segítségét, aki nagyon önzetlenül meg is adja azt. 

„Én már tapasztaltam, hogy igenis figyel (Isten), igenis hallgat, csak néha mi nem tudjuk, hogy kérhetünk tőle segítséget” – mondta Tamara.

Csenge szerint Isten segítsége mindig kell, mert Ő az egyetlen olyan, aki jóban-rosszban ott van mellettünk.

Major András eleinte csodálkozott, hogy mennyi diákjának van állandóan fejfájása. Nem csoda, hiszen rengeteg stressz éri őket. Az iskolalelkész szerint, ha meg tudjuk osztani a terheinket valakivel, akkor könnyebb cipelni azokat. Jézus Krisztus ezt fel is ajánlotta számunkra. Nemcsak a napi terheinket, hanem minden mást is átadhatunk neki. 

„Azt tanította, hogy Ő elhordoz mindent: a bűneinket, a nehézségeinket, a problémáinkat, csak kérnünk kell.”

Borítókép: YouTube/Bizony,Isten!
Videók
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás