2022. 03. 20.

“Ez embertelen és szentségtörő kegyetlenség” – minden korábbinál erősebben ítélte el a háborút Ferenc pápa

Embertelen kegyetlenségnek és az emberi élet szentsége elleni támadásnak nevezte a civil lakosság ukrajnai szenvedését Ferenc pápa beszédében, amelyet a Szent Péter téren mondott el vasárnap.

Ferenc pápa az Úrangyala-imádság után mondott szavaiban hosszan beszélt az ukrajnai háborúról, mindenekelőtt fájdalmát fejezve ki az “erőszakos agresszió” folytatódása miatt. A katolikus egyházfő “értelem nélküli öldöklésről, naponta ismétlődő rombolásról és atrocitásról” beszélt, amire “nincsen semmilyen igazolás”.

A pápa a nemzetközi közösség összes szereplőjének cselekvését kérte a “visszataszító” háború leállítása érdekében. Megjegyezte, “rakéták és bombák hullanak civilekre: idősekre, gyerekekre, várandós nőkre”. Megemlékezett a menekülésre kényszerülő több millió ukránról, valamint azokról, akiknek “lehetőségük sincsen a menekülésre és a bombák alatt maradnak meghalni segítség és védelem nélkül még az óvóhelyeken is”.

Ferenc pápa embertelen és szentségtörő kegyetlenségről beszélt, amely az emberi élet szentségét sérti meg. Elmondta, hogy szombaton a Vatikánhoz közeli Gyermek Jézus római gyermekkórházba látogatott, ahol a háborúban megsebesült gyerekekkel találkozott. A pápa azt mondta, egyedül az nyújt számára vigaszt, hogy a bombák alatt szenvedő lakosság mellett maradtak pásztoraik, katolikus papok és szerzetesnők, akikkel telefonon tartja a kapcsolatot. 

“Legyünk közel a mártír (ukrán) néphez konkrét elkötelezettséggel” – kérte Ferenc pápa, aki szerint el kell kerülni a veszélyt, hogy “hozzászokjunk a háborúhoz és az erőszakhoz”, amiként nem szabad “belefáradni” a befogadásba sem. Kiemelten a gyerekek és nők védelmét szorgalmazta, elkerülendő hogy társadalmainkban “keselyűk” karmaiba kerüljenek.

A pápa emlékeztetett, hogy március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján Oroszországot és Ukrajnát felajánlja Szűz Mária Szeplőtelen Szívének. A vatikáni Szent Péter bazilikában tartott pápai szertartással egy időben Konrad Krajewski bíboros, pápai főalamizsnás Fatimában ugyanezt a felajánlást végzi el a pápa küldötteként. Ferenc pápa vasárnapi beszédét a vatikáni biztonsági szolgálat adatai szerint harmincezren hallgatták a Szent Péter téren és környékén, ami a legmagasabb számnak számít a koronavírus-járvány 2020 februári kezdete óta.

Forrás: MTI

Szemle
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz F 2022. 03. 21. 07:23

    Biztosan nem követtem az eseményeket, de nem emlékszem, hogy amikor Izrael rendszeresen rakétákat lő ki Szíriára, azt elítélné a pápa. Hogy amikor a Moszad felrobbant iráni tudósokat, azt elítélné a pápa. Hogy amikor az USA tévedésből esküvői menetet bombáz le Pakisztánban, azt elítélné a pápa. Hogy amikor Szíriát rommá lőtték az USA által felfegyverzett “mérsékelt ellenzékiek”, vagy amikor rájuk hivatkozva később az USA lebombázott mindent, ami megmaradt Szíriából, azt elítélte volna a pápa. Arra sem emlékszem, hogy a 2014-ben az Ukrajnából elszakadó területek ellen indított háborút elítélte volna a pápa. Arra sem, hogy az Arab Tavasz néven futó felforgatást, majd Líbia bombázását elítélte volna a pápa. Ahogy az Irak vagy az Afganisztán lerohanása esetén sem emlékszem ilyenre. Mitöbb, amikor az USA lebombázta Szerbiát (1998), akkor emlékszem, hogy az egyházi iskolában az egyik tanár (pap tanár) amikor megkérdeztük, hogy mi a véleménye, azt mondta, hogy “nagyon helyes, megérdemelték”. Mert Szerbia Oroszország szövetégese, tehát Szerbiát bombázni helyes. Nem azért mert népirtást követtek el, az nem baj, azt Ukrajna is követett el, de neki lehet, mert ő most az USA barátja.
    .
    Ugyanis – és ezt kell megérteni – amikor az USA bombáz egy országot, akkor rózsaszínű bombákat dobnak le, amelyekből felrobbanva szeretet árad ki, és utána a katonák rágógumit osztanak a mosolygó kisgyerekeknek, és az emberek zászlót lengetve, boldogan ünnepelnek. Hiszen látjuk a médiában. Amikor azonban az oroszok bombáznak, na az egészen más. Az orosz bombákból gyűlölet fröccsen ki, és szenvedést okoznak, és az emberek sírnak – hiszen látjuk a médiában.
    .
    Csakhogy a Katolikus Egyház feladata nem az, hogy az összes celeb kórusába beállva n+1. kórustagként visszhangozza a háttérhatalom propagandáját, hanem hogy megpróbálja az igazságot felmutatni.

    • Válasz Csurgai Csaba 2022. 03. 21. 08:51

      Föl nem tudom fogni, honnét van egyesekben ez a nagy oroszbarátság. A ruszkik két szabadságharcunkat fojtották vérbe, ’45 ben kifosztották az országot, megerőszakoltak többszázezer lányt, asszonyt. A kommunista rendszert is nekik “köszönhetjük” , ezért élünk egy elmaradott, szegény országban, mind a mai napig
      Szerintem jó érzésű embernél az a természetes, hogy az agresszorral szemben a megtámadott mellé áll. Minden más mellébeszélés.

      • Válasz F 2022. 03. 22. 00:53

        Kedves Csaba, ez pont olyan, mint ha valaki azzal jönne, hogy a kalandozó magyarok végigerőszakolták európát, a férfiakat pedig lemészárolták, tehát a magyarok azok gonoszok. Az elmúlt, azóta megtértünk (már aki).
        Jelenleg Oroszországban államilag támogatják az egyházat (az Ortodox Egyházat, amely tanítását tekintve egyenértékű a Katolikus Egyházzal), és már évek óta tiltják a melegpropagandát, és páros lábbal rúgták ki a Soros-féle társadalom-bomlasztó “civil” szervezeteket, sőt újabban állítólag az összes többi nyugati szennyet a facebooktól kezdve a youtube-on át le fogják tiltani, vagy talán már meg is tették.
        Ezzel szemben nyugaton mi a helyzet? Toncsika Wurst kornyikál a Stephans Dom-ban, egyszerre 100 pap és hitoktató jelenti be, hogy meleg, és a gyerekeket a nemváltásra tanítják az iskolában, és perbe fogják azt, a Bibliából idézi Mózes törvényét.
        A nyugati világ a háttérhatalom fogságában vergődik, az Egyház felső vezetése úgyszintén, és ha nem hagyjuk el idejében a süllyedő hajót, akkor a mi gyerekeinket is át fogják operálni, már ha lesznek egyáltalán, mert szerintem akik most 18 évesek vagy annál fiatalabbak, azoknak 80%-a utód nélkül fogja végezni valamelyik öregotthonban. Apropó, ugye mindenki látta azt a videót, amelyen Zelenszkij elnök úr magassarkú cipővel a lábán erotikus táncot lejt 3 másik homár társával? Meg a pucér seggel való zongorázás, na gratulálok az “európai értékekhez”… Addig meneküljünk innen, amíg még lehet!
        Szerintem jó érzésű embernél természetes, hogy az erkölcstelenség képviselőivel szemben amellé áll, aki olyan értékeket képvisel, amelyek közelebb vannak az Isten törvényeihez. Minden más mellébeszélés.