2022. 03. 18.

Ki kell mondani, ki a tettes és ki az áldozat – Pál Feri az ukrajnai háborúról

Az áldozatiságról beszélt keresztény nézőpontból Pál Feri katolikus pap, mentálhigiénés szakember a Szent Mihály-templomban mondott homíliájában. A téma kapcsán arról is szólt, hogy hol találhatjuk meg Istent minden szörnyűség közepette. Mint mondta, minden bűn esetében – így egy háborúnál is – ki kell mondani, ki a tettes és ki az áldozat.

Pál Feri rámutatott, milyen megrendítő a napi evangélium (Lk 9,28b–36) történetében, hogy Illés, Mózes és Jézus arról beszélgetnek, Jézusnak milyen halált kell majd elszenvednie. Ez a megrendítő jelenet pedig közben a dicsőség fényében zajlik le. Erről a feszültségről, az áldozatiságról beszélt homíliájában.

Azáltal, hogy elítélik, megölik, meghal, Jézus áldozata lesz egy helyzetnek – világított rá Pál Feri, aki az áldozatsegítők tapasztalataira utalva elmondta, nemcsak azokat tekinthetjük áldozatnak, akik egy természeti csapásnak vagy háborúnak konkrétan az elszenvedői, hanem az áldozatiságból részesül akarva-akaratlanul mindenki, aki az áldozat családtagja, aki a közvetlen környezetében van.

Őrájuk is jellemző lesz mindaz a fájdalom, szenvedés, nehézség, küzdelem, megpróbáltatás, mint ami közvetlenül a szerettüket érte.

Fölemelő és lenyűgöző, hogy mennyien segítenek ebben a mostani háborús helyzetben, de érdemes – pont az ő érdekükben is – kimondani: miközben segítenek, bizonyos módon és értelemben részesednek abból, amit az áldozatok egész közvetlenül átélnek. Aztán azok is részesednek az áldozatiságból, akik valamiképpen tanúi egy katasztrofális eseménynek, vagyis a média révén tulajdonképpen mindannyian.

hirdetés

Ezenkívül bizonyos értelemben áldozattá lesznek, akik érzékeny lelkűek, akiknek elég egy képet látni, egy történetet hallani, valakivel találkozni, és ez őket nagyon mélyen megérinti. Még egy hatodik csoport is bizonyos szempontból áldozattá válik: azok, akikben fölmerül annak lehetősége és gondolata, hogy „én is lehetnék ott”, „ez velünk is megtörténhetne”.

Pál Feri ezután számba vette, mit mondanak maguk az áldozatok később, mi az, ami nekik valódi segítséget nyújtott. Valódi segítség egyrészt az – amit most oly sokan tesznek direkt vagy közvetett módon –, hogy a legalapvetőbb fizikai szükségleteket igyekeznek betölteni. Éhes vagy-e? Szomjas vagy-e? Van hol aludnod? Van-e ruhád? A gyereknek van-e mit ennie? Megvan-e az orvosságod?

Ugyanígy valódi segítség az is, ha az áldozatok, akik éppen mélyponton vannak, találnak valakit, akinek meg lehet fogni a kezét, vagy aki megfogja az ő kezüket – ez a legelemibb fizikai kapcsolat az áldozat segítésére.

Valódi segítség az áldozatnak, ha van kinek elmondania, ami benne van: „De jó, hogy nem kell magamban tartani!”

Valódi segítség az is, hogy van valaki, aki bennünket megszólít. Amikor sokszor még azt se tudjuk, mit mondjunk, vagy kinek mondjuk – annyira kiszolgáltatottak is tudunk lenni, hogy lebénulunk –, és akkor van valaki, aki odajön hozzánk, embernek tekint bennünket, és megszólít.

S mi az, ami valódi segítséget jelent, ha közvetlenül nem tudunk segíteni? Segítsük a segítőket és az őket segítőket!

Van, akinek ez az óriási lehetősége – tette hozzá a lelkipásztor.

Ne csináljunk itt három sátrat? – mondja Péter az evangéliumban. Akik nekiállnak segíteni a szónak bármilyen értelmében, azok már a megküzdés földtől elemelkedett módját választották – világított rá Pál Feri. – Ekkor valaki már túllát azon, hogy egy helyzet áldozatává vált, és azon gondolkozik: hogy tudnék megküzdeni a saját áldozattá válásommal úgy, hogy közben másoknak segítek, akik lehet, hogy sokkal inkább áldozatává váltak egy helyzetnek?

Egy hónap múlva a szentmisén hallani fogjuk, hogyan zajlott Jézus pere. A Jézussal szemben álló hatalom, mint a mindenkori hatalom logikája azt kívánta, hogy úgy állítsák be a történéseket, mintha Jézus lenne a tettes. Ő az, aki föllázítja a népet, ő a tettes, ő az, aki nem tartja be a törvényt, ahogy egy tisztességes farizeus, ő a tettes, ő az, akit rengetegen követnek, és ebből nem tudjuk, hogy mi lesz, hát akkor ő a tettes.

„Nem megrendítő, hogy tizenegy apostol – tíz meg még egy – elszelelnek, nincsenek is ott a kereszt alatt? János van ott, meg Mária. Ez mit jelent? Nem tanúskodnak róla, hogy Jézus nem tettes, hanem áldozat” – hívta fel a figyelmet Pál Feri.

„Az orosz elnök nem áldozat, hanem tettes, az Ukrajnában élők pedig nem tettesek, hanem áldozatok. Akármilyen furcsa is, ezeket ki kell mondani, mert különben nem álltunk ki az áldozatok mellett” – tette hozzá a lelkipásztor. Tudjuk, mit tett Pilátus meg Kaifás, a főpap is arra hivatkozott, hogy jobb, ha egy ember vész el, mintha az egész népnek baja lesz.

Egy-egy katasztrofális helyzetnél nem Isten büntetéséről van szó

– folytatta Pál Feri. A koronavírus-világjárványra utalva elmondta, megrendítő volt számára, amikor egyesek elkezdték mondani, hogy mi Isten terve a járvánnyal. Egyrészt azért, mert nem tudhatják. Másrészt ha elmondjuk, a járványnak ez vagy az az értelme, azzal lehet, hogy elállunk az áldozatok, a betegek és a szenvedők mellől. „Ez az értelme, fogd föl, csinálj vele, amit akarsz!”

Pál Feri emlékeztetett ezért Elie Wiesel holokauszttúlélő mondatára, akit megkérdeztek: „Így utólag visszanézve mi volt Auschwitz értelme?” Elie Wiesel a következőt válaszolta: „Remélem, semmi.”

„Szívem szerint azt mondanám,

óvakodjon mindenki megmondani, mi ennek a háborúnak az értelme. Remélem, semmi”

– fűzte tovább a gondolatot. A mentálhigiénés szakember rámutatott, egy járvány vagy háború közepette, amikor csak állunk a földön, és ellep minket a sötétség, azt gondolhatjuk, hogy nem tudunk az élet mellett állni, ameddig nem mondjuk meg, mi az értelme. Ám nem, nem kell tudnunk, azt szükséges tudnunk, hogy éljünk értelmes emberi életet, ha van járvány, ha van háború.

Pál Feri végezetül arról is szólt: „Nemde azt mondjuk a hitünkben, hogy Jézus valóságos ember? Tényleg így van, de valóságos Isten is. Jézus valóságosan szenvedett, de közben tudjuk, hogy valóság, amikor a szenvedése nyomán azt mondta: »Beteljesedett.« Azt mondjuk, Jézus valóságosan meghalt, és így is van, de azt is mondjuk, valóságosan föltámadt. Jézus kétezer éve ennek a helyzetnek az áldozata lett, de sokkal több volt ennél: mindannyiunk megmentője.”

 

Borítókép - Fotó: Pálferi YouTube
Szemle
hirdetés

14 hozzászólás

  • Válasz Szilágyi József 2022. 03. 18. 13:34

    Az “áldozatok” hetedik csoportja: Oroszország azon lakói, akik nem értenek egyet ezzel a háborúval. Az ő lelkük fájdalmát ki enyhíti? Reménységem szerint az Úr, ha hozzá menekülnek. (Más úgyse fogadja be őket.)

  • Válasz Szilágyi József 2022. 03. 18. 20:26

    Az áldozatok nyolcadik csoportja: azok az oroszországi kiskatonák (és szeretteik), akiket szándékuk ellenére kivezényeltek ebbe a (szerintem is) értelmetlen, öldöklő háborúba.

  • Válasz KG 2022. 03. 19. 18:12

    Először is Pál Feri prédikációja nagyon jó volt – mint mindig:).
    Mivel azonban volt lehetőségem a szokásos napi médiákon kívül jobban beleásni az orosz ukrán témába, így azért az „Az orosz elnök nem áldozat, hanem tettes, az Ukrajnában élők pedig nem tettesek, hanem áldozatok” kitétel a valóságban azért árnyaltabb.
    Nyilván én is ezt a háborút -, akárcsak az összeset – elítélem. Bár milyen szép lett volna, ha az emberiség és az egyház az elmúlt évtizedek minden háborúját – melyeknek 81%-t az USA és jelenlegi szövetségeseink indították – szintén ilyen határozottan ítélték volna el. De valahogy, amikor pl. Vietnamban napalmmal égették fel a falvakat civilekkel, gyerekekkel együtt, az nem verte ki a biztosítékot… . És a többi sem annyira – csak most először.
    Szóval azt azért tudni kell, hogy ez a történet sem fekete-fehér, és az oroszok szintén áldozatai ennek, minden szinten. Persze könnyű azt mondani, de hát ők az agresszorok, ők támadtak, és rajtuk kívül mindenki ártatlan áldozat. Igen, de mi van, ha már nem tudtak hova hátrálni. Ha valaki elkezd egy kerítés mögött élő medvét bottal piszkálni, vagy árammal ütögetni, ami nem tud ez elől elhúzódni, és addig hergeli, amíg annál elszakad a cérna, szétszedi a kerítést, és jól pofon vágja a provokátort, akkor kié a felelősség. Egyedül a macié? Én nem gondolnám… .
    És talán az áldozatok 9. csoportjaként megemlíthetnénk azokat, akik Afrikában, Európában jelenleg a létminimum szintjén tengődnek, épphogy ki tudják fizetni a számláikat, és annyit esznek, hogy ne éhezzenek – mert az előrelátó (amúgy nagyon jól eltervezett, de oroszok irányában teljesen hatástalan) szankciók révén ők az utcára fognak kerülni. Hogy ezeken hosszabb távon kik fognak profitálni, az hosszabb téma…
    Ítéljünk el minden háborút, és mindent, amivel azt egyáltalán kiprovokálhatják.

  • Válasz Karl 2022. 03. 19. 22:31

    Tessek mondani, Orban es a kormany miert nem mondja ki egyertelmüen ki az aldozat es ki a tettes? Orban Putyin nevet sem veszi a szajara! Azert lett haboru, mert Ukrajna nem lehetett a NATO tagja! NATO-tagorszagot nem tamadhatott volna meg Putyin, mert abbol vilaghaboru lett volna! A NATO-tagsagot pedig Orban akadalyozta meg a vetoval, a “nyelvtörvenyre” hivatkozva! Tehat a “nyelvtörveny” miatt hal akkor meg több 1000 ember es menekült el eddig 3 millio a hazajabol, bombaznak porig varosokat? NEM!!! Orban Viktor miatt!!!

    • Válasz KG 2022. 03. 20. 14:17

      Tisztelt Karl!
      Ha komolyan figyelné a folyamatokat, és – hozzászólásából ítélve – nemcsak az ellenzéki média véleményét olvasná, akkor tisztában lenne vele, hogy a magyar kormány az elejétől fogva egyértelműen elítélte a háborús beavatkozást.
      Az pedig naivitásra vall, hogy az oroszok megvárták volna Ukrajna NATO csatlakozást.
      Ha a magyar kormány nem kelt volna a kárpátaljai magyar kisebbség védelmére – amit 2014 és 2018 között összesen 814 regisztrált alkalommal ért fizikai erőszak – és ehelyett jóváhagyta volna a csatlakozási tárgyalások megkezdését, akkor annyi lett volna a különbség, hogy Oroszország már évekkel ezelőtt támadott volna, mielőtt Ukrajna több évnyi tárgyalás után esetleg eléri a teljes jogú NATO tagságot.
      Mert Oroszország számára Ukrajna NATO tagsága annyit jelentett volna, hogy gyakorlatilag a délkeleti területeit leszámítva minden irányból NATO erők veszik körül. Ez pedig orosz szemszögből nézve hosszú távon nemzeti öngyilkossággal ért volna fel. Úgyhogy nem érdemes a demagóg ellenzéki propaganda szöveget nyomni, hogy Orbán miatt halnak meg az emberek. Az oroszok így is, úgyis megakadályozták volna a csatlakozásukat.
      Itt csak akkor nem lett volna háború, ha az USA nem akarta volna a fél világ lerohanása után még Ukrajnát is a saját érdekterületévé tenni.
      Azt meg végképp nem értem, hogy Pál Feri szép prédikációja kapcsán miért kell rögtön kormányellenes kirohanást kreálni.

    • Válasz Nagy Tamás 2022. 03. 21. 17:42

      Látom egy provokátor vagy, aki az ösztönszintű politikai hangulatkeltésért jött ide. De a többiek kedvéért: Ukrajna NATO tagsága koránt sem ezen múlt, mert egy aktív katonai konfliktusban lévő országot amúgy sem vesz fel a NATO.
      De még ha ezen is múlt volna, akkor a képlet valójában úgy néz ki, hogy Ukrajnának sokkal fontosabb volt a lakosság amúgy nagyon kis százalékát kitevő őshonos magyar nemzetiség nyelvhasználatának a korlátozása, mint hogy saját biztonsága érdekében a NATOba belépjen. Akár olyan áron is, hogy egy szörnyű háborúba keverednek. Orbán Viktort nagyon sokmindenért lehet jogosan szidni, de hogy ilyen következetesek voltak ebben az ügyben, ezért minden elismerésem.

    • Válasz Jorge 2023. 06. 24. 09:35

      Kedves Karl és kedves KG! Egyet tudok értek a gondolataiddal. Persze a dolgok ebben a formában fel vannak nagyítva. De a végeredmény tekintetében igazat kell adjak neked. KG pedig nem látja a fától az erdőt. Az Ukrán vagy bármelyik másik szabad népnek jogában áll oldalt és elvet választani. Már ha megteheti és nincs elnyomva a végtelenségig. Az Ukrán történelemben nyílt egy kapu amin keresztül nem a kelethez hanem a nyugathoz szerettek volna csatlakozni. Lehet, hogy nem tartottak tiszteletben minden kissebségi kérdést Uránjában az több mint valószínű. De lehet nem a Magyar hanem inkább az Orosz “kissebséget” szándékoztak ezzel gyengíteni esetleg azért mert érezhető volt a nyomás az Orosz oldalról és nem fegyverrel hanem törvényekkel kívántak harcolni az oroszok ellen. A kissebségek kérdése megoldható lett volna egyszerűen az EU csatlakozás feltétlenek teljesitése ként is. Senki ne mondja nekem, hogy az Ukrajnában élő orosz közösség nagy része nem élt volna szívesebben EU tagországban, jólétben. De nyilván ez egy olyan lavinát indíthatott volna el az Oroszország lakosságában amit az ottani vezetés nem kívánhatott. Ezek tudatában az alap tételen nem változtat semmit, hogy ki a Tettes és kia az Áldozat. Magyarországon is létezik egy hasonló Tettes aki a saját és “elvtársai” érdekében áldozatnak állítja be magát de természetesen ez ugyan az a megfontolás és ideológia mint Orosz barátja részéről.

  • Válasz Mannes Gyula 2022. 03. 20. 08:32

    Ahogy az áldozat, úgy a tettes is több.
    S ezt is ki kell mondani.
    A tettesek második csoportja, akik most kapnak az alkalmon és az évek alatt felhalmozott fegyvereiktől szabadulnak meg, elárasztva velük a térséget. Nem éppen a béketeremtés szándékával, hanem, hogy profitjukat növelhessék halált osztó eszközeik gyártókapacitásának fokozásával.
    Tettükel csak az áldozatok számát többszörözik, mert a megtört békét csak békés eszközökkel lehet helyreállítani.

  • Válasz F 2022. 03. 21. 07:05

    A háborút 2014-ben Ukrajna (pontosabban az “ukrán” kormány, azaz a zsidók által vezetett Kievi junta) kezdte el, azzal, hogy a szakadár területeken a saját polgárait, városokat, lakóházakat válogatás nélkül lőni kezdte Grad rakétavetőkkel. Fontos kiemelni, hogy a 2014 utáni “ukrán” vezetésben mindenki, egytől egyig zsidó származású, Zelenszkijjel az élen, aki egyébként annyira ukrán, hogy még az anyanyelve is orosz. Neki ez csak egy szerep – láthatóan nagyon jól játssza, és élvezi. Mit érdekli őt, ha az ukrán és az orosz nép halomra öli egymást? Hiszen azok csak gójok…
    De természetesen tettes nem csak az “ukrán” vezetés, Jacenyjuktól Porosenkón át Zelenszkijig, hanem a NATO és az egész nyugati világ, amely felelőtlenül adja a lovat ezek alá az őrültek alá.
    Az mindenesetre pozitív, hogy a teljes nyugati szennyipar, a bibliát betiltó IKEA-tól a McDonaldson át a Facebookig ki lesz söpörve Oroszországból, csak elég szomorú, hogy ehhez emberek ezreinek kell meghalnia.

  • Válasz Szilágyi József 2022. 12. 28. 12:27

    “A jót a rossztól elválasztó vonal nem államokon, nem társadalmi osztályokon keresztül, sőt nem is politikai pártok között húzódik… hanem minden emberi szívben.”
    Alexander Szolzsenyicin (internetről – parokia hu)

  • Válasz Szilágyi József 2023. 02. 28. 05:20

    Nyolcmilliárd tettes van és egy Áldozat.
    A tettes az ember.
    Az áldozat az Úr Jézus Krisztus.

  • Válasz Szilágyi József 2023. 03. 01. 04:59

    “Valahányszor a nagy urak valami galibába keverednek, annak a levét az alantasok isszák meg.”
    Mikszáth Kálmán (A fekete város)

  • Válasz Szilágyi József 2023. 04. 04. 05:46

    “… Imádkozni pedig sosem felesleges: bűnösért, ártatlanért egyaránt. Hogy ki bűnös és ki ártatlan, azt majd a földi bíróság eldönti – de a tökéletes igazságot csak a Mindenható képviseli.” (M. Z.)

  • Válasz Szilágyi József 2023. 06. 29. 21:46

    Tamási Áron: Ábel a rengetegben (részlet)
    .
    ” – De én román vagyok! – mondta leső szemekkel Fuszulán.
    – Tőlem lehet, mert én nem fogadom el.
    – Mit nem fogadsz el?
    – Magát ellenségnek…”