2022. 03. 17.

A házasság egyik összetartó ereje: közös célok

„Keressétek először Isten királyságát” – szól az ige, és ezt nyugodtan vonatkoztathatjuk a párkapcsolatokra is. Isten szava szerint azért lettünk egybeszerkesztve, hogy együtt hozzunk változást. Házasságunk célja a küldetés – de mit is jelent ez a gyakorlatban?

Ha Krisztustól való küldetésünk az, hogy „keressük először Isten királyságát”, hogyne lenne egy sikeres, Istent tisztelő házasság fémjele a küldetés?

A Biblia nem azt mondja, hogy keressük először a bensőséges házasságot, a boldog életet, engedelmes gyermekeket, vagy bármi mást.

Jézus azt mondja, először egyetlen egy dolgot keressünk: az Ő királyságát és igazságát (a két szó meghatározza egymást és egymásra épül, egy közös célt képezvén). A sikeres házasságot nemhogy csak a királyság keresése tartja fenn, de a királyság utáni törekvés feltétele is a fellángolás elmúlta utáni meghittségnek.

hirdetés

E cél nélkül az élet, és eme szándék nélkül a házasság is sokat fog veszíteni ragyogásából. „Ma ezek után epekedünk: együttműködés, összekapcsolódás, mint amikor egy hegymászócsapat együtt dolgozik, álmaink csúcsát akarjuk elérni, a nap végén pedig egymás karjaiban vágyunk megpihenni. Isten mélyen elültette ezt a vágyakozást minden házaspárban. Több ez, mint társ utáni epekedés. Több ez, mint új élet teremtése utáni vágyakozás. Ez egy másfajta epekedés, jelentős dolgok együttes elérésére való törekvés. Isten Szava szerint azért lettünk egybeszerkesztve, hogy együtt hozzunk változást. Házasságunk célja a küldetés.”

Sok olyan házasságot újraéleszt a „küldetéssel bíró házasság” felismerése, amelyekben a házastársak azt hiszik, nem illenek össze.

Feltételezem, hogy az ilyen házaspárok inkább csak nem rendelkeznek célokkal. Jézus szavai, melyeket a Máté 6:33-ban intézett a jelen levőkhöz, talán még igazabbak egy házasságban. Ha odaadjuk másokért az életünket, megtaláljuk azt. Amikor figyelmünket a házasságunkon kívül eső dolgokra összpontosítjuk, tulajdonképpen házasságunkat erősítjük.

Forrás: YouVersion

Borítókép - Fotó: Evgenyatamanenko | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás