2022. 03. 08.

Állomásokon hagynak babakocsikat a lengyel édesanyák a menekülteknek

Már több mint másfél millió ukrán menekült hagyta el hazáját az oroszokkal zajló háború miatt. Mivel Ukrajnából nem engedik ki a hadköteles férfiakat, ezért sok édesanya menekül egyedül gyermekével. A lengyel nők összefogtak, és babakocsikat hagynak állomásokon a bajbajutott asszonyoknak.

Francesco Malavolta fotóriporter tíz napja járja az Ukrajnával határos országokat (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország), hogy dokumentálja a határokon zajló eseményeket.

A riporter nem sejtette, hogy a március 3-án készített fényképe jelképe lesz a háború elől menekülők befogadásának és a velük érzett szolidaritásnak. „Azon dolgoztam, hogy dokumentáljam az állomásra érkező menekülttömeget” – nyilatkozta Malavolta a Today újságírójának. 

A fényképen hét darab, különböző méretű babakocsi sorakozott a lengyelországi Przemysl vasútállomás peronján, ahol először lépnek be az országba az Ukrajnából menekülők. Néhány babakocsiban még adományok is voltak, melyekre egy édesanyának és egy gyermeknek szüksége lehet.

Malavolta azt mondta, megszólította az egyik lengyel édesanyát, aki otthagyta a babakocsiját. „Azt mondta. boldog, hogy ott hagyhatja a babakocsit és néhány ruhát a közeli iskolánál szolidaritásból azoknak, akik Ukrajnából menekülnek.”

hirdetés

Az erőteljes kép hamar terjedni kezdett az interneten. Egy kommentelő így fogalmazott: „Azok után a szörnyűségek után, amiket láttam, ez teljesen összetört.”

A többnyire egyedül, férjük nélkül menekülő nők a fotóriporter szerint arra kényszerültek, hogy otthonhagyják a babakocsijukat, ezzel is gyorsítva a menekülést.

Malavolta azt mondta, hogy ebben az egész jelenetben az emberek hiánya rázta meg igazán. „Két méterrel arrébb kilométer hosszú sorokban álltak az emberek. Szürreális volt” – mondta. -„Mindkettőjükre gondoltam… a babakocsit hozók szolidaritására és a háború elől menekülő anyák drámai történeteire.”

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Francesco Malavolta (@malavoltafrancesco) által megosztott bejegyzés

Malavolta napok óta dokumentálja a menekültek megérkezését Szlovákiában, Lengyelországban és Magyarországon, mely országokban nagyon erős szolidaritással találkozott.

Forrás: Today

Borítókép: Francesco Malavolta / AP
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás