2022. 03. 03.

A Semmelweis Egyetemen adott életet kisfiának egy Ukrajnából menekült kismama

Március 1-jén, kedd este jött világra a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján az a kisfiú, akinek édesanyja és családja Ukrajnából a háború elől menekült Magyarországra. A gyermek a Matvíj nevet kapta.

Egészséges kisfiúnak adott életet az a kismama, aki családjával együtt Ukrajnából menekült Magyarországra. A Semmelweis Egyetem beszámolója szerint a kisfiú 3400 grammal, 56 centiméterrel született március 1-jén. A szülés komplikációk nélkül, rendben zajlott. 

Dr. Ács Nándor egyetemi tanár, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója úgy nyilatkozott: „Az édesanya február 25-én pénteken jelentkezett először a klinikán, néhány nappal azután, hogy megérkezett Magyarországra. A szülés várható időpontja környékén járt, terhessége a beszámolója szerint rendben, problémák nélkül zajlott. Megvizsgáltuk, őt és a magzatot is rendben találtuk, ezért elengedtük és hétfőre visszahívtuk kontrollra. Aznap már megindult szüléssel, fájásokkal jelentkezett ismét nálunk.” 

hirdetés

Dr. Ács Nándor hozzátette, hogy a szülés időpontjában egy kárpátaljai származású, a klinikán gyakorlatot folytató szülésznő tudott anyanyelvén beszélni a kismamával, majd a csecsemőosztályon egy szintén Kárpátaljáról származó csecsemőgondozó segítette a kommunikációt.

Az igazgató kiemelte, hogy a helyzethez képest a kismama derűs állapotban van, nagyobbik gyermeke, egy 8 éves kislány jelenleg Prágában tartózkodik a nagyszüleivel. „Mivel ő és a baba is teljesen egészségesek, 48 óra után elengedjük őket, amennyiben biztosítottnak látjuk a megfelelő elhelyezésüket” – mutatott rá az igazgató.

Korábban dr. Merkely Béla rektor kiemelte, hogy a mostani helyzetben akut, sürgősségi esetben az ukrán állampolgárok jogosultak Magyarországon egészségügyi ellátásra.

Forrás: Semmelweis Hírek

Borítókép: Famveldman | Dreamstime.com Képünk illusztráció
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás