2022. 02. 28.

Nincs elég szálláshely a háborús menekültek fogadására a Református Szeretetszolgálat szerint

Záhony lett az elsődleges segítségnyújtó helyszíne a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, a határátkelőhelyen több ezren menekülnek át Ukrajnából – írják közleményükben. Budapesten a reggeli óráktól kezdve egészen éjfélig fogadják a menekülőket a Nyugati pályaudvaron, jelenleg a legnagyobb kihívást a szálláshelyek szűkössége jelenti. 

Szükség van befogadókra a menekültek számára a Református Szeretetszolgálat szerint. Sokan vannak, akiknek a személyszállításban kell segítséget nyújtani, míg egyre többen kérelmeznek szálláshelyet is. Február 27-én a délutáni órákig az MRSZ 4,5 millió forint értékű adománnyal segített a záhonyi vasútállomáson, valamint Juhász Márton, az Alapítvány ügyvezető igazgatója személyesen juttatott át tartósélelmiszerekből és higiénés termékekből álló segélyszállítmányt Kárpátaljára.

A környező települések önkormányzataitól és gyülekezeteitől is számos felajánlás érkezett akár egy-egy család, akár nagyobb csoportok befogadására is, azonban hamar betelnek a kapacitások. Az MRSZ saját menedékhellyel Budapesten rendelkezik, az Alagi úton található telephelyét alakította át már csütörtökön a szervezet menedékhellyé. Az átmeneti szálláshely vasárnapra teljesen megtelt – volt olyan család, akiknek az első néhány tagja már csütörtök éjszaka megérkezett, és ma délután tudtak újra találkozni a szeretteikkel, akiknek csak ma sikerült átjutniuk a határon. A szabad kapacitások az MRSZ országos adatbázisa alapján nagyon hamar betelnek, valamint

komoly kihívást jelentenek a nagycsaládosok, hiszen viszonylag kevesen tudják vállalni akár 8-10 fő befogadását.

A Nyugati pályaudvarra gyümölcsöt, gyógyszert, tisztálkodási szereket, üdítőket vittek adományozók az MRSZ-nek, melyekből egységcsomagokat tudnak készíteni az önkéntesek és a helyszínen azonnal segíteni.

Tartósélelmiszert kizárólag a központi raktárakban tud fogadni a szervezet!

Budapesten, Debrecen-Ebesen és a határhoz közeli Gelénesen egész napos ügyeletet tartanak és fogadják a segélycsomagokat.

Adományokkal kapcsolatban érdeklődni lehet a karpataljaert@jobbadni.hu e-mail-címen keresztül. 

A Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját felajánlásainkkal támogathatjuk mindnyájan az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint banki átutalással a 10702019-85008898-51100005-ös bankszámlaszámon. (A közlemény rovatba kérik beírni: Nemzeti Összefogás). A vasárnap délutáni órákig már több mint 34,5 millió forint érkezett be a Magyar Református Szeretetszolgálathoz.

Borítókép: Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás