2022. 02. 24.

„Túszoknak érezzük magunkat” – kárpátaljai reformátusok a háborús helyzetről

Közvetlenül ugyan még nem érinti a kárpátaljai magyarokat az egyre súlyosbodó kelet-ukrajnai konfliktus, mégis aggódnak a lehetséges következmények miatt. A legtöbben attól tartanak, hogy besorozzák a férfiakat, sokan emiatt inkább az elvándorlás mellett döntenek. A Református.hu oldal videóját szemlézzük.

„Sajnos tapasztaljuk, hogy a médiában nagyon különböző hírek jelennek meg, abból kiindulva nem lehet igazán összerakni a képet, hogy mi is a valós helyzet” – mondta el Szemer Judit, kárpátaljai református lelkipásztor.

Héder János, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökhelyettese arról beszélt, hogy az USA és Oroszország csatatérnek használja Ukrajnát, így ők belesordródnak ebbe a helyzetbe. „A háború rombolást, pusztítást hoz, jogvesztést: valójában túszoknak is érezzük magunkat. Aki teheti, elmegy és külföldön keres pénzt” – tette hozzá.   

Ezt erősítette meg Szabó Diána katechéta is, aki szerint az elmúlt időben egyre többen vándoroltak el, és ez most folytatódik. „Rengetegen áttelepülnek, ez jellemző sajnos. Keresztényként én azt gondolom, hogyha Isten bennünket ide teremtett, akkor bizonyára itt van célja velünk. De ha az életünk múlna rajta, akkor nem tartom kizártnak, hogy azt mondjam: menjünk mi is” – mondta.

hirdetés

„Már most nagyon sok férfit besoroztak katonának, az első hullámban én is megkaptam a behívómat, hiába vagyok lelkész” – hívta fel a figyelmet a püspökhelyettes. Szemer Judit lelkipásztor is azt mondta, sokan tartanak a behívástól, a katonai mozgósítástól.

A püspökhelyettes kiemelte: „Tudjuk, hogy rendkívül nehéz idők jöhetnek, erre készek vagyunk.

Kárpátalját csak akkor fogják elhagyni a magyarok, ha az életük lesz veszélyben és ha más módszer nincs.”

„Sok erő kell ahhoz, hogy minden nehézség ellenére bátorítani tudjuk az embereket és elmondjuk nekik, Isten gondviselése még ezekben a bizonytalan időkben is meg tud tartani” – hangsúlyozta a lelkipásztor.

Forrás: Reformatus.hu

Borítókép - Fotó: YouTube
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás