2022. 02. 23.

#csakegygondolat- Tudok hittel kérni?

Hogyan tárom Isten elé a kéréseimet, nehézségeimet? Csak felsorolom a szokásos problémákat? Elmormolom a „minimumot”? Vagy talán nem is merek kérni?

Megannyi történet van a Szentírásban, amelyek a hit erejének fontosságáról szólnak: „Az imént halt meg a lányom, de gyere, tedd rá kezedet és életre kel” – mondta a zsinagóga elöljárója Jézusnak; biztosan kétségbe volt esve, de ez nem állította meg őt abban, hogy hittel közeledjen Istenhez, emberi logikát és értelmet meghaladva. „Ha csak ruháját érintem is, meggyógyulok” – mondta a vérfolyásos asszony, aki 12 éve szenvedett betegségében, és valószínűleg sokszor reménytelennek látta helyzetét, hiszen egy orvos sem tudott rajta segíteni, azonban bizalma volt Istenben, az Ő jóságában, szabadításában.

És én? Tudok hittel kérni? Merek Istennel nagyot álmodni? Lehetetlennek tűnőt kérni?

hirdetés

Az elmúlt időszakban többször megtapasztaltam, milyen kisebb-nagyobb csodák történnek az életemben, ha hittel terjesztem kéréseimet Isten elé. Akadályokba, nehézségekbe ütközve első reakcióként gyakran elfog a kétség, az aggodalom, a reménytelenség, és nemhogy a fényt, de az alagút végét sem látom. Nemrégiben épp egy ilyen helyzetben talált rám a mustármagnyi hitről szóló ige, ami a szívemig hatolt, megfogott, és megmakacsolva magam elhatároztam, hogy nem fogom kevesebbel beérni a hegyek megmozgatásánál. Mert hát ki ne akarna a hit erejével, Isten által hegyeket mozgatni, betegeket gyógyítani?

„Ezért mondom nektek, hogy ha imádkoztok és könyörögtök valamiért, higgyétek, hogy megkapjátok, és akkor valóban teljesül kérésetek.” (Márk 11,24)

Mindez nagyon jól hangzik, de mégis mi segíthet minket abban, hogy hittel tudjunk Istenhez fordulni? Nem csupán néhányak kiváltsága a nagy hit? Teljesen normális, ha van bennünk kétség, hiszen emberek vagyunk, és nekünk bőven van, ami lehetetlen. De Istennek nincs lehetetlen. Kezdhetjük azzal, hogy megvalljuk őszintén, hogy van bennünk bizonytalanság: hiszek Uram, segíts az én hitetlenségemen! Majd kérhetjük: növeld bennem a hitet! Számomra segítség még az is, ha Istent és tetteit dicsérem például egy zsoltárral, majd visszaemlékezem arra, miben és hogyan segített ki engem életem során. Mikor tett csodát velem? Mikor mentett meg valami rosszból, mikor ajándékozott meg egy jó lehetőséggel? És ha egyszer már csodát művelt az életemben, miért ne tenné meg újból? „Hitüket látva, Jézus így szólt a bénához: „Fiam, bűneid bocsánatot nyertek.” (Lukács 5,20)

Fekete Ági

#csakegygondolat Fekete Ági
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás