2022. 02. 16.

3 kérdés, amely jobbá teheti a házasságodat – Gary Chapman

Gary Chapman, a világhírű párterapeuta, a házasság hete kapcsán interjút adott a Lét-Ige című műsorban. Az 5 szeretetnyelv megalkotójának 40 könyve jelent meg eddig magyarul. Ezek közül az egyik a „Maradjuk együtt!”, ami az idei házasság hete szlogenje is egyben.

Az 5 szeretetnyelv megalkotója, Gary Chapman így fogalmazott a házasságról: „A Biblia is azt mondja, hogy a házasság egy szeretetkapcsolat, ahol a férj és a feleség eggyé válik. Ez nem azt jelenti, hogy elveszítjük az identitásunkat, hanem hogy nagyon nagy egység van köztünk érzelmileg, szellemileg, szociálisan, fizikailag és minden más szinten. A házastársak csapatot alkotnak.” Mint mondta, ha Isten ezt így tervezte és az ember segítséget kér tőle, akkor megláthatjuk a saját hibáinkat, mélyebben megismerhetjük egymást, megtanulhatunk bocsánatot kérni és megbocsátani – az Úr tehát megadja mindazt, ami által benne tudunk maradni a házasságban.

„Évekkel ezelőtt, amikor egy nagyon válságos időszakon mentünk át a feleségemmel, azt mondtam Istennek, nem tudom, hogy mit tehetek, nem jutok előre. Aztán egyszer csak egy kép jelent meg előttem, ahogy Jézus megmossa a tanítványai lábát és azt mondja nekik, az Ő királyságában a vezető szolgál. Ez megütött engem, rájöttem, én nem így álltam a feleségemhez.” Ekkor bocsánatot kért Istentől és kérte, hogy adja meg neki a szolgálat lelkiállapotát. „Visszatekintve ez volt a legjobb ima, amit elmondhattam, mert az Úr lehetővé tette, hogy szolgáljam a feleségem” – mesélte.

hirdetés

Három kérdés tudja segíteni, hogy jobbá tedd a házasságod:

  1. Drágám, hogyan segíthetek neked?
  2. Hogyan tudom megkönnyíteni az életedet?
  3. Hogyan tudok jobb férjed/feleséged lenni?

„A feleségem válaszai megmutatták, hogyan szeressem őt. Miután elkezdtem eszerint cselekedni, néhány hónap múlva a feleségem is feltette nekem ugyanezeket a kérdéseket. Azóta együtt megyünk ezen az úton, egymás felé fordulunk.” A párterapeuta szerint tehát nagyon megéri, ha az ember ezt a megközelítést választja. Ha ez az attitűd kölcsönös, akkor olyan házasság alakul ki, amilyet Isten eltervezett számotokra.

Gary Chapman idén ünnepelte feleségével a hatvanadik házassági évfordulóját és – mint mondta – az, hogy ők válságon mentek keresztül korábban, segített abban, hogy valódi tanácsokat tudjon adni a hasonló nehézségekkel küzdő pároknak.

Borítókép - Fotó: Loganban | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás