2022. 02. 15.

Päivi Räsänen hálás a magyaroknak

Több mint háromezren álltak ki a bibliai idézet miatt perbe fogott finn politikus mellett Budapesten, a vasárnapi szimpátiatüntetésen. Päivi Räsänen szerint saját hazájában nem támogatják ennyien és ilyen lelkesen, mint Magyarországon.

Február 14-én folytatódott Päivi Räsänen finn politikus tárgyalása, akit a homoszexualitásról szóló bibliai idézete miatt fogtak perbe. Vasárnap Budapesten civil kezdeményezésre szimpátiatüntetést tartottak mellette, melyen több mint háromezren vettek részt – írta a Hetek. A Finn Nagykövetség előtt a Biblia, a szólás-, és a vallásszabadság védelmében tüntettek, a létszám felülmúlta az előzetes elképzeléseket. Katolikus, református, evangélikus, baptista, pünkösdi és karizmatikus felekezetek tagjai képviselték magukat, illetve nem vallásos, de a szólásszabadságért aggódó emberek is. 

A perbe fogott finn politikus egy hangfelvételen keresztül köszöntötte a résztvevőket. Räsänen leszögezte, hogy óriási hála van a szívében, hogy ennyien támogatják, és a magyar kiállás azt üzeni, hogy az ügy közös. 

Räsänen azt is kiemelte, hogy a Biblia tanításai nem gyűlöletből születtek, hanem szeretetből.

„Szeretnélek bátorítani titeket, hogy éljetek a szólásszabadsággal, és bízzatok a keresztény hitünk fundamentumában, és védelmezzétek egész Euróban ezeket az alapvető szabadságjogokat” – fogalmazott.

hirdetés

A CitizenGO a magyarok nevében Helsinkiben köszöntötte Räsänent tárgyalása előtt, aki elmondta: nyomon követte a vasárnapi, budapesti szimpátiatüntetést és hálás érte, hogy annyi ember jelen volt. Hozzátette: a saját hazájában sem támogatják ennyien és ilyen lelkesen.

A hétfői tárgyalás végén a bíró bejelentette, hogy az ítélethirdetésre március 30-án kerül sor, délután egy órakor.

A korábbi finn belügyminisztert gyűlöletkeltéssel vádolták meg, mert 2019-ben Pál apostolt idézve marasztalta el egyházát a Pride támogatása miatt a Twitteren. Räsänen, elmarasztaló ítélet esetén, nemcsak pénzbírságot, de két évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

 

Borítókép: Photo by Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás