2022. 02. 15.

Megrázó kisfilm készült a kapcsolati erőszakról – VIDEÓ

Négyrészes filmsorozatot indít az Ökumenikus Segélyszervezet, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a kapcsolati erőszak bármilyen formája elfogadhatatlan. Az első videóban Balsai Móni és Thuróczy Szabolcs szerepelnek.

„A Valentin-nap a szerelem ünnepe, sok párkapcsolat számára mégsem jelenti kizárólag a szeretetet és az elfogadást” – olvashatjuk az Ökumenikus Segélyszervezet közleményében.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének statisztikája szerint Magyarországon a

15 évesnél idősebb nők közel fele (49%) élt már át lelki bántalmazást a partnere részéről.

A Segélyszervezet arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy bár külső nyomai nincsenek, a szavakkal történő bántalmazás éppoly fájdalmas, és feldolgozása sokkal tovább tarthat, mint a testi erőszaké. Sokkoló adat, hogy

hirdetés

Magyarországon minden második felnőtt nő élt már át verbális bántalmazást partnere részéről.

A verbális bántalmazásnak igen sokféle formája lehet: megalázás, kritizálás, manipulatív kényszerítés, gúnyolódás, megszégyenítés, durva követelőzés, de a közöny is ide sorolható. Súlyosabb esetben szavakkal tett erőszak többek közt bűntudatkeltést, fenyegetést, állandó ellenőrizgetést, megfélemlítést jelent.

Az elfelejtett tejföl című kisfilmben Balsai Móni és Thuróczy Szabolcs által formált karakterek azt mutatják be, hogyan néz ki az érzelmi bántalmazás, elszámoltatás, parancsolgatás és sértegetés.

A most bemutatott történetet további három bántalmazást ábrázoló videó követi majd. A filmek mind valós történetekből, korábbi áldozatok elbeszéléseiből születtek. A bántalmazókat és áldozataikat népszerű színészek formálják meg, mint Bakonyi Alexandra és Nagy Ervin, Mezei Léda, Nagy Kata és Szalay Bence.

Bővebb információ a kapcsolati erőszak formáiról és a segítségkérés módjairól az Ökumenikus Segélyszervezet aszeretetnemart.hu oldalán érhető el, ahol online, anonim beszélgetésre is van lehetőség. Személyes tanácsadásra országszerte 9 városban (Békéscsaba, Budapest, Devecser, Kaposvár, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Orosháza, Szeged és Szolnok) érhető el regionális krízisambulancia, ahol az áldozatok biztonságos körülmények között, személyesen és telefonon is tudnak segítséget kérni.

Videók
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás