2022. 02. 11.

Dokumentumfilm jelent meg a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról – VIDEÓ

A fejüknél összenőve született „sziámi” ikerpárt, a bangladesi Rabeyát és Rukayát a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata választotta szét. A gyermekek „Operation Freedom” névre keresztelt műtétsorozatának magyarországi szakaszáról készült, csaknem másfél órás dokumentumfilm bemutatja ennek a szakmai kihívásnak és humanitárius összefogásnak a legmélyebb részleteit, a szülők és az orvosok, illetve a csapat segítőinek megszólalásával – jelezte az Alapítvány.

Fuchs Richárd mostani, 2022. február 10-én bemutatott dokumentumfilmje az Operation Freedom második, plasztikai sebészeti szakaszának részleteit tárja a közönség elé, ami Magyarországon zajlott 2019. január 5-étől július 21-ig.

Ez a szakasz kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy Rabeya és Rukaya agyának és koponyájának végső szétválasztása komplikációktól mentesen történhessen, mintegy 33 órás, maratoni műtét keretében. 

hirdetés

A dokumentumfilmben megszólal Pataki Gergely, a műtétsorozat fő koordinátora, és a végső szétválasztás idegsebészeti csapatát vezető Csókay András is. A felvételeken láthatjuk Merkely Bélát is, a Semmelweis Egyetem rektorát, aki a felmerülő szakmai kihívásokról nyilatkozik.

A dokumentumfilmben exkluzív felvételek láthatóak a műtőből és a bangladesi család magyarországi mindennapjairól, míg a Cselekvés Alapítvány önkéntes segítői a műtétsorozat hátterébe nyújtanak bepillantást, az ikrek szülei pedig őszintén beszélnek a folyamatról, amelyen keresztülmentek.

 

Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Borítókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
Hírek Videók
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás