2022. 02. 08.

Depresszió és túlterheltség – mivel küzdenek a mai fiatalok?

Hodász András atya Papifrankó csatornáján nemrég megjelent videója adta a legújabb Szóval podcast adás témáját: mivel küzdenek leginkább a mai fiatalok? Hol érdemes nekikezdeni a megoldásnak? Mekkora a felelősségünk keresztényként? A témáról Kállay Kati, Tóth Marci és Martí Zoli beszélgetett.

Szorongás, túlhajtottság, kimerültség, depresszió – a mai tizenéves fiatalokat érintő leggyakoribb problémák, amelyekről Hodász András atya is beszélt nemrég megjelent, nagy port kavart videójában.

„Egy nagyon is valós problémáról van szó, amiről fontos beszélnünk. Hozzá kell tennem, én szerencsésnek mondhatom magam, mert egyfajta burokban nőttem fel, szeretetteljes családi közegben, fantasztikus barátokkal körülvéve” – mesélte Martí Zoli. Hozzátette, közben rengeteg olyan fiatal van, aki nem ismeri a szüleit, nincs közössége, nincsenek barátai, nem kap pozitív megerősítéseket.

„Ez egy nagyon komplex probléma, és számos oka van, többek között a családok szétzúzódása, a rengeteg válás, a közösségi média negatív hatásai, vagy akár az iskolarendszer és az abból fakadó túlterheltség” – mondta Kállay Kati. Ráadásul a Covid-időszakban kimondottan kevés a közösségi lehetőség és az abból fakadó megtartó erő.

„Egyfajta szomorú szembenézéssel jár, hogy miért van ennyi depressziós fiatal, hiszen ebben mindannyiunknak van felelőssége” – tette hozzá Martí Zoli.  

hirdetés

„Sokszor a legnagyobb segítség, ha jelen vagyunk és meghallgatjuk a másikat, a figyelem már önmagában gyógyító tud lenni”

– vélte Tóth Marci. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne fontos a szakemberek munkája, de az alap az egymás felé való őszinte odafordulás. Sokszor egy depresszióval küzdő gyerek könnyebben nyílik meg egy diáktársának, mint egy felnőttnek.

„Ijesztő az az adat, amely néhány éve terjedt el az interneten, hogy átlagosan 7 percet beszél egy szülő a saját gyerekével, így sokszor ők sem tudnak arról, milyen problémával küzdenek a fiatalok. Ez is mutatja, hogy megkerülhetetlen a szülők felelőssége” – emelte ki Martí Zoli.

Tóth Marci szerint a gyógyulás fontos lépése a fiataloknál, hogy beismerjék a saját sebzettségüket, terhüket és készek legyenek a gyógyulás felé lépni, akár valakivel megosztani a fájdalmukat. Ugyanakkor a legkomolyabb problémákkal küzdők, akik akár odáig is eljutnak, hogy bántják magukat, nem biztos, hogy bárkinek mernek őszintén beszélni magukról. „Ezért is fontos, hogy a közösségi média közvetítsen olyan tartalmakat, amelyek támogatást tudnak nyújtani, legyenek közösségek, ahova becsatlakozhatnak a kallódó gyerekek” – tette hozzá Kállay Kati. Mint mondta, nagyon fontos, hogy azt közvetítsük,

van kiút, van egy ajtó valahol azon a nagy fekete vermen, ahol most sokan érzik magukat.

Mindnyájunknak szól a meghívás, hogy nézzünk körül, ismerjük fel, kinek van szüksége ránk, és kezdjük el gyakorolni az irgalmasság cselekedeteit!

A teljes adást meghallgathatod itt:

Borítókép - Fotó: Piotr Marcinski | Dreamstime.com
Szóval
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás