2022. 02. 04.

Mit jelent ma a házasság? – Böjte Csaba, Bagdy Emőke és a Révész házaspár gondolatai

Hazánkban évek óta ismét nő a házasságkötések száma és ez igaz a templomi esküvőkre is. Kérdés azonban, hogy a társadalom felismerte-e az örök hűségben rejlő erőt? Mi a házasság lényege és hogyan lehet arra felkészülni? Erről beszélgetett Böjte Csaba, Bagdy Emőke, Révész Lajos és Révész Szilvia az Agapé című műsorban.

Mit tekintünk keresztényként házasságnak, családnak? Hogyan lehet megtartani nap mint nap az oltár előtt kimondott igent? Mit is jelent a keresztény házasságnál, hogy ott nem ketten, hanem hárman vannak jelen? Többek között ezeket a kérdéseket tette fel Vágvölgyi Gergely műsorvezető az asztaltársaságnak az Agapé adásában.

A házasság az élet továbbvitelét biztosító szerkezet, amely nélkül nem megy az élet – határozta meg a fogalmat röviden Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus.

„Két nagy kérdés van, amelyre mindannyiunknak választ kell adni: mit teszünk az életünkkel és kivel tesszük ezt”

– mondta el Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, aki szerint a hatezer gyerek között, akiket az otthonban felneveltek, mindig is ez volt a központi téma, amely a leginkább foglalkoztatta őket.

hirdetés

Révész Szilvia író, kommunikációs szakember azt hangsúlyozta: létfontosságú, hogy milyen az a kapcsolat, amelyikben a legtöbb időt töltjük, így a házasság meghatározza az életminőségünket is.

„Arra a kérdésre, hogy mikor voltunk legboldogabbak az életünkben, a világ minden nációját megkérdezve ugyanaz a válasz érkezett: a kapcsolatból fakadó öröm a legnagyobb, nem az anyagi javak” – hívta fel a figyelmet Bagdy Emőke.

„Idővel megértjük, hogy az élet alapvető összefogó egységét nem érdemes elvetnünk” – fogalmazott Révész Lajos baptista lelkipásztor utalva arra, hogy 2020-ban és 2021-ben magasabb volt a házasságkötések száma, mint az azt megelőző években.

Mit jelent a keresztény házasság? Révész Szilvia szerint ez valódi, életre szóló szövetséget jelent, két tökéletlen ember és a tökéletes, örökkévaló Isten között. „A feltétel nélküli szeretet és elköteleződés egymás iránt védőhálót ad ahhoz, hogy azt az utat járjam, amelyet Isten megálmodott nekem” – tette hozzá.

Egy friss felmérés szerint azok a párok, akik rendszeresen imádkoznak együtt, mindössze 1 százalékban válnak el.

Böjte Csaba szerint az az erős házasság, ahol a felek nemcsak egymásra, hanem egy közös célra is néznek. Kell egy olyan álom, amely mindkettejüket mozgatja.

Mi lehet a kereszténység üzenete egy olyan világban, amely a randiappok, az egyéjszakás kalandok világa? Bagdy Emőke azt emelte ki, hogy sajnos sokan nem látnak jó mintát a házasságról a saját szüleik esetében, ám a jegyesoktatás például jó felkészülés lehet, amikor kimondottan arra szánnak több hónapot a jegyesek, hogy milyen lesz összekötni az életüket. Böjte Csaba testvér szerint elengedhetetlen az önismeret, hogy tisztában legyünk saját álmainkkal, vágyainkkal, félelmeinkkel – csak így lehet szilárd egy házasság.

A teljes adást megnézheted itt:

Borítókép - Fotó: YouTube
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Julianna dr.Szabó 2022. 02. 05. 14:32

    Nagyon tanulságos és őszinte beszélgetés volt