2022. 02. 04.

A jó szokások kialakításának első lépcsője

Talán nem is gondolnánk, de a jó szokásokhoz vezető út első és talán legfontosabb lépcsője a szilárd énkép kialakítása. De hogyan tegyük ezt? És mit kezdjünk eközben a rossz szokásainkkal? 

Mindannyian szeretnénk jó szokások rabjává válni. Ehelyett azonban inkább tovább szundizunk, elkésünk a munkából, késve érünk haza, kiabálunk a gyerekekkel, eszünk „csak még egy falatot” és iszunk „csak még egy pohárral”, lefekvéskor pedig megnézzük csak még egyszer az értesítéseinket. 

Mégis hogyan tudjuk megtörni ezeket a rossz szokásokat, hogy végre jókkal váltsuk ki őket? Nem létezik valamiféle három-lépéses terv, amely segítségével én is megszabadulhatok? Hát, nem igazán. De ne csüggedj, mert van remény, és Isten Beszéde telis-tele van a reménység üzenetével. 

A Life.Church szolgálat főpásztora, Craig Groeschel szerint az emberek nagy része azért nem tud feladni rossz szokásokat és helyettük jó szokásokat kialakítani saját életében, mert eltorzult énképe akadályozza ennek sikeres kivitelezésében.

Amikor az ember kész megválni rossz szokásaitól vagy újak bevezetésére készül, gyakran rossz taktikával közelít, ugyanis legtöbbünk arra alapoz, hogy önmaga mit fog tudni megtenni. Ehelyett azonban

minden sikeres változásnak alapja az, hogy ki a mi Istenünk és kivé és milyenné szeretnénk mi válni.

Amikor azt mondod, „Lefutom a maratont”, arra figyelsz, hogy te magad mit akarsz megvalósítani. Amikor viszont azt mondod, „Az én testem félelmetesen és csodálatosan teremtetett, és Isten erejéből hosszútávfutó akarok lenni”, akkor már figyelmed Isten személyére irányul és arra, kivé akarsz válni. Az ilyen célok énképünkre alapoznak. A „kivé akarok válni” mindig is a „mit akarok tenni” előtt kell járjon. 

Az énképre alapuló célok kitűzése a szilárd énkép elérésének egyik összetevője.

A szabadsághoz vezető út következő lépése a múltbéli sérelmek felkutatása és felszínre juttatása: folyamatosan magadra vett hazugságok, meg nem bocsátott sértések, bántások, elkövetett hibák, váratlan élethelyzetek, amelyek arra vezettek, hogy olyan énképet alkoss önmagadról, amely nem az Isten terve szerinti éned. Amint felfedezel egy hazugságot, cseréld le azt Isten szavának igazságára. Az Isten rólad állított igazságaira alapozott szilárd énkép nyújt biztonságos alapot rossz szokásaid feladására és jó szokások kialakítására.

Például, túl sokan hisszük el a hazugságot, miszerint „Te sosem változol meg, mindig ilyen maradsz!” Ez egy olyan énképre alapozott hamis félelem, amelyet egy énképre alapozott igazságra kell cserélnünk, mint pl. „Isten Lelke nem adott okot félelemre. Isten Lelke erőt, szeretetet és önuralmat adott nekem!” Milyen énképre alapozott hazugságokban hittél eddig, amelyeket le kellene cserélned Isten igazságaira? 

Ima

Istenem, mutasd meg, kérlek, mely szokásaimat kellene elhagynom! Mutass rá, kérlek, hogy milyen hazugságok rejlenek énképem mélyén, amelyek ezekhez a rossz szokásokhoz vezetnek! Szentlélek, szükségem van a Te erődre a változtatások bevezetéséhez. Ámen!

 

Forrás: YouVersion

 

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás