2022. 02. 04.

A barátság és a szolidaritás hídjait építheti a sport – Ferenc pápa

Ma fellobbant a láng Pekingben, a téli olimpia helyszínén. Ferenc pápa a béke és a barátság fontosságára hívta fel a figyelmet üzenetében.

A következő bő két hétben Kínára figyel a világ. Legalábbis a téli sport szerelmesei. A férfi rövid pályás gyorskorcsolya váltó négy évvel ezelőtti aranyérme óta talán itthon is többen követik a téli olimpiát. Ferenc pápa is fontos dolgokra hívta fel a figyelmet.

„Szívből üdvözlök minden résztvevőt, a szervezőknek pedig sok sikert kívánok. Kérem a sportolókat, hogy hozzák ki magukból a legjobbat. A sport, a maga univerzális nyelvezetével a barátság és a szolidaritás hídjait építheti bármely kultúrához és valláshoz tartozó emberek között. Nagyon nagyra értékelem a történelmi olimpiai mottót: gyorsabban, magasabban, erősebben. A NOB hozzátette ehhez az „együtt” szót. Az olimpiai játékok segítsék együtt egy testvéribb világ növekedését.”

Ferenc pápa sajátságosan kiemelte, hogy az olimpia mellett a paralimpia egy különleges kapcsot ad az emberek között.

hirdetés

„Együtt nyerjük meg a legfontosabb érmet, ha a sportolók és a fogyatékkal élő sportolók példája segít mindenkinek leküzdeni az előítéleteket és a félelmeket. Továbbá segít közösségeinket minél barátságosabbá tenni. Ez az igazi aranyérem.

Figyelemmel és meghatottsággal követem a menekült férfi és női sportolók személyes történeteit is. Tanúságtételeik hozzájárulnak ahhoz, hogy a civil társadalmak egyre nagyobb bizalommal nyissák meg magukat mindenki előtt, anélkül, hogy bárkit hátrahagynának. Azt kívánom, hogy a nagyszerű olimpiai és paralimpiai család az emberi testvériség és béke egyedülálló élményét élje meg. Boldogok a béketeremtők!”

Kívánjuk, hogy ez a béke ne csak az ötkarikás játékok alatt, hanem utána is kitartson az emberiség számára!

Forrás: Reuters

Borítókép - Fotó: MTI / Kovács Tamás
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás