2022. 02. 02.

„Jobb színésszé tett az, hogy megtaláltam a hitet Jézus Krisztusban” – Rajkai Zoltán színművész

A hit végtelenül felszabadít: a kötöttségektől, a megfelelési kényszerektől, az emberi játszmáktól – vallja Rajkai Zoltán. A színész a Bizony, Isten YouTube-csatornán beszélt a megtéréséről, a hit felszabadító erejéről, és arról, Istenbe vetett bizalma hogyan teszi őt jobb színésszé.

Rajkai Zoltán, a Katona József Színház színésze mélyen hívő ember. Tervei között szerepel, hogy hamarosan elkészít egy monodrámát Cseri Kálmán református lelkipásztornak a Tízparancsolatról szóló igehirdetéseiből. „Szeretnék visszakanyarodni a Tízparancsolat fundamentumához, amelyben a mai ember számára is értelmezhető módon szeretném átadni, hogy mi is az, ami az európai kultúra alapját is adja” – mesélt az elképzeléseiről. A darabot a színész személyes előadásnak szánja, ő fog beszélni a Tízparancsolattal kapcsolatos gondolatairól. „Az én hitvallásom ezen mindenképpen keresztül fog sütni, hiszen Jézusról fogok beszélni” – tette hozzá.

Rajkai Zoltán elárulta azt is, hogy Cseri Kálmán igehirdetésein keresztül tért meg. „Már régóta gondolkodom azon, hogyan tudnám a hitemet, az életem legfontosabb részét művészi formába önteni, így jutott eszembe, hogy az ő igehirdetése lehetne a kiindulópont. A mai korszellemben vissza kell nyúlni az alapokhoz, ami a Tízparancsolat.”

hirdetés

„Sokszor szokták mondani, hogy a hit korlátoz, szabályokat állít elénk, én viszont pont fordítva gondolom:

a hit végtelenül felszabadít. A kötöttségektől, a megfelelési kényszerektől, az emberi játszmáktól.

Az, hogy megtaláltam a hitem Jézus Krisztusban, felszabadított és jobb színésszé tett, mert felül tudok emelkedni a dolgokon, lesz rálátásom arra, amit csinálok. Nem függök sem lelki, sem szellemi értelemben azoktól a figuráktól, akiket alakítanom kell, sem a kollégáktól, rendezőktől, hanem józanul felül tudok emelkedni és ez a szabadság kreativitást, játékosságot, bátorságot ad” – fogalmazott a hitéről a színész. Mint mondta, mindezekért nem magának tulajdonítja a dicsőséget, hanem Istennek.

Ha végigtekintünk a Biblia könyvein, történetein, karakterein, akkor ebben nem csupa tökéletes keresztényt látunk Rajkai Zoltán szerint, hanem mindazt, ami a világban van. „Hasonlóan ábrázolok én is karaktereket előadóművészként. De nem az én személyes életemet élem meg ezekben, nem kell teljesen azonosulnom az általam eljátszott karakterrel, így nem torzítja el a személyiségem. Ezt annak is köszönhetem, hogy szilárd identitásom van Krisztusban” – összegezte a színész. 

Borítókép - Fotó: YouTube
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás