2022. 01. 31.

,,Nincs nagyobb rabság annál, mint amikor mindent lehet” – Bedő Imre

Bedő Imre új videójában arról beszél, hogy a szabadság eszméje mára kiüresedett, megszűnt létezni, hiszen a mai generációknak már nem kell úgy harcolniuk a szabadságért, mint elődeiknek. Bár nagy szabadságban élünk, sosem fogyott még ennyi antidepresszáns a világon és az öngyilkosságok száma is azt mutatja, hogy valami nincs rendben.

„Sokat beszélünk róla, de már elveszítettük a lényegét. Mást gondol a mi generációnk és a mai húszévesek generációja a szabadságról” – kezdi videóját Bedő Imre. – „A szabadság eszméje olyan átalakuláson esett át, amire azt mondhatjuk, hogy kiürült, megszűnt létezni.

Amiért mi küzdöttünk annak idején, azért már nem kell küzdeni” – mondja. 

Egy megdöbbentő történetet is elmesélt arról, hogy tizenéves fiatalok hosszas gondolkodás után sem tudtak mondani semmit arról, hogy mit jelent számukra a szabadság. Az egyetlen válaszuk annyi volt, hogy „free WIFI”.

Bedő Imre szerint a szabadság legnagyobb csapdája az, hogy mindent szabad.

hirdetés

„Minden lehetséges és annak az ellenkezője is” – mondja.

Azonban kiemeli, a szabadság fogalma csakis a korlátokhoz képest értelmezhető. Ha nincsenek korlátok, akkor nem értelmezhető. 

Mivel a mai világban minden lehetséges, ezért kizárólag a szülők elleni lázadás marad a fiatalok számára Bedő Imre szerint, aki kiemeli, hogy ez egy óriási csapda.

„A szülő az egyetlen olyan társaság, aki nem akar tőled semmit” – hívja fel rá a figyelmet. 

„Ez egy meddő ellenállás, amit feléjük tanúsítunk, mert a szülői lánc leverésével mindent is leverek, amit megtanulhattam volna tőlük még időben, és rávezetem magam egy olyan útra, ahol sokkal nehezebb lesz és olyan dolgokat fogok megtapasztalni, amelyektől megóvtak volna a szüleim. Ritka bonyolult kérdés, hogy a meddő szabadulás után mi van?” – mondja. 

Azonban mégis van valami, amitől a fiatal generációnak szabaddá kell válnia, hívja fel rá a figyelmet Bedő. Meg kell szabadulniuk a függőségeiktől.

„Van a telefonunkon 40 applikáció, ami a teljes életünket szeretné.”

Bedő szerint a szabadságunkért akkor tudunk elkezdeni harcolni, ha letesszük a kütyüket és elhisszük, hogy hatással lehetünk a közvetlen környezetünkre. Ha ezt nem tesszük meg, akkor átengedjük az irányítást és olyan változások fognak történni, melyekkel nem leszünk megelégedve. 

A teljes videót itt lehet megnézni:

 

Borítókép: Ocusfocus | Dreamstime.com
Szemle Videók
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás