2022. 01. 25.

Eddig egyetlen finn bíróságnak sem kellett döntenie arról, bűn-e idézni a Bibliát – történelmi per zajlik Finnországban

Kezdetét vette hétfőn Päivi Räsänen volt finn belügyminiszter pere, aki bibliai idézetet posztolt a homoszexualitásról. Räsänen, aki 2004-2015 között a kereszténydemokrata párt elnöke is volt, még 2019-ben posztolt a Twitteren egy részletet Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből. A poszttal saját egyházát, a finn lutheránusokat szerette volna kérdőre vonni, amiért támogattak egy LMBT -rendezvényt.

„Keresztény nézőpontból Päivi Räsänen pere az egyik legfontosabb ügy ma Európában, a következményei ugyanis minden hitvalló keresztényt érinthetnek” – írta korábban Szabados Ádám teológus, blogger, esszéíró. „Ha Päivi Räsänen börtönbe kerül, sokan követhetik őt a rácsok mögé” – tette hozzá.

Egy finn nyelvű cikk, melyet a Hetek szúrt ki, pedig rámutat arra, ami a per mögött meghúzódik:

„Soha korábban egy finn bíróságnak sem kellett eldöntenie, hogy a Biblia idézése bűncselekmény-e vagy sem. Valójában ez nem csak Finnországra, hanem egész Európára hatással lesz.”

Mert miről is szól a per? Még 2020-ban a finn államügyészség vádat emelt Räsänen ellen, amiért „megsértette a meleg közösség tagjainak méltóságát”.

hirdetés

Az ötgyermekes politikus ezért két évig tartó börtönbüntetésre is ítélhető. 

A per hétfőn vette kezdetét, és nagy médiaérdeklődés kísérte a nemzetközi sajtó részéről is. A Hetek percről percre tudósított a tárgyalásról, melyben az egyik legnagyobb feszültséget a bibliai bűnértelmezés jelentette. Az ügyész ugyanis kijelentette: Räsänen nem szeretheti a homoszexuális felebarátját, és közben ítélheti el annak cselekedeteit. S bár hozzátette, hogy az ügy „nem a teológiáról vagy a bibliaértelmezéséről szól”, mégis, a tárgyalás elég nagy része Räsänen hitéről szólt. 

A tárgyalás másik vádlottja Juhana Pohjola evangélikus püspök volt, akivel Räsänen 2004-ben egy füzetet írt: Férfit és nőt teremtett Isten címmel. Mivel a püspök az írás kiadója volt, ezért gyűlölet-bűncselekményben való részvétellel vádolják.

Az ügyész kérdéseire Juhana Pohjola evangélikus püspök így válaszolt: „A kiadvány az emberrel kapcsolatos keresztény felfogásán alapul.

A bűn minden embert velejéig érint. De Isten kegyelme is egyetemes.

Meg akarja bocsátani a bűnöket. Minden emberét.”

A bírósági meghallgatás tegnap lezárult, folytatása február 14-én következik. 

Borítókép: Photo by Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP
Hírek
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Nyékiné Gödöllei Ágnes 2022. 01. 25. 17:06

    “..Az ügyész ugyanis kijelentette: Räsänen nem szeretheti a homoszexuális felebarátját, és közben ítélheti el annak cselekedeteit. ”
    Akkor ezek szerint ez az ügyész nagyon tökéletes közegben élhet, ha vele sem fordult elő olyan, hogy valaki a környezetében rosszat tesz, és az illetővel nincs baja, csak a tettével…
    Istenem! Mi lett ebből a csodálatos világból!…
    (olvassátok el a Küldöttek c. könyvet… – Marana Tha Kiadó)

  • Válasz Czank László 2022. 01. 27. 12:54

    A normalítás hírdetése mióta bűncselekmény?