2022. 01. 20.

Van rosszabb Észak-Koreánál – ez jelenleg a legveszélyesebb ország a keresztények számára

A keresztényekre legveszélyesebb országok listájának első helyéről húsz év óta először került le Észak-Korea – áll az Open Doors USA szervezet jelentésében.

Afganisztán felváltotta Észak-Koreát, mint „a Föld legveszélyesebb helye keresztényként” az Open Doors USA 2022-es világfigyelő listáján, amelyet egy virtuális sajtótájékoztatón tettek közzé szerda reggel.

Az Open Doors vezérigazgatója, David Curry elmondta, hogy szervezete, amely több mint 60 országban figyeli az üldöztetést, figyelembe veszi a „szakértők helyi konszenzusát arról, hogy mi történik a világon azokkal a keresztényekkel, akiket pusztán a hitük miatt céloznak meg”.

A Világfigyelő Lista „a keresztény hittel szembeni nyomást, intoleranciát és erőszakot méri világszerte”.

„A 2022-es Világfigyelő Lista feltárja a legmegrázóbb változást kutatásunk történetében” – mondta Curry. – „Most először Afganisztán a legveszélyesebb hely a Földön a keresztények számára, és az első helyen áll a Világfigyelő Listán. 20 év után először kiszorította Észak-Koreát, amely jelenleg a 2. helyen áll.”

Curry kifejtette, hogy „Észak-Korea nem javult”, hanem „Afganisztán lett rosszabb”.

A rangsor hónapokkal azután született, hogy a tálib iszlám radikális felkelés átvette az irányítást a közép-ázsiai ország felett, miután az Egyesült Államok kivonta katonai jelenlétét.

Curry megosztotta egy fiatal afgán nő személyes történetét, aki „életéért menekült, és elbújt”, miután a tálibok átvették az ország irányítását. A nő különösen nagy veszélyben van, mivel egyszerre nő és keresztény.

Curry felidézett egy beszélgetést, amelyet az Open Doors folytatott vele, és az ő szemszögéből mesélte el újra.

„Néhány éve jöttek a tálibok, és elvitték apámat, mert keresztény volt. Hónapokig kínozták, majd megölték. Néhány hónappal később a bátyám is eltűnt, és soha többé nem hallottunk felőle.”

Az emberi jogok szószólója fenntartotta, hogy Afganisztán tálibok általi visszafoglalása az iszlám szélsőségesség globális felemelkedéséhez vezetett, amely túlterjed a határain.

„Szeptemberben, nem sokkal azután, hogy a tálibok átvették az irányítást, egy lista került ki, amelyen prominens keresztények nevei szerepeltek. Valahogy ez a lista a tálibok kezébe került” – mondta.

„A felsoroltak az elsők között voltak, akiket levadásztak” – folytatta. „A tálibok iszlám-értelmezése a keresztényeket árulónak, az állam ellenségeinek, a törzs és a közösség ellenségeinek tekinti. Hitetlenek az iszlám szempontjából, és hitük szerint a büntetés a halál.”

Curry kijelentette, hogy minden keresztény, aki Afganisztánban maradt, „vagy szökésben van, vagy bujkál”.

„Ma először a vallási szélsőségesek és az általuk irányított vagy befolyásolt kormányok vezetik először a Világfigyelő Listát” – mondta, hozzátéve, hogy „a szélsőségesség és a törzsiség az egekbe szökik”, ahogyan “a keresztények elleni zaklatással kapcsolatos incidensek”.

„A Világfigyelő Lista 10 legveszélyesebb országa közül kilencet radikális iszlamisták vagy hindu szélsőségesek irányítanak vagy befolyásolnak” – mondta Curry.

Az egyetlen kivétel Észak-Korea, amelyet egy „kommunista ideológiájú, gyilkos diktátor irányít”.

Top 10 ország, ahol a legnehezebb követni Jézust / YouTube/Open Doors USA/2022

Afganisztán és Észak-Korea mellett Szomália, Líbia, Jemen, Eritrea, Nigéria, Pakisztán, Irán és India zárta a Világfigyelő Lista első 10 „országát, ahol a legnehezebb követni Jézust”.

„Jelentésünk azt mutatja, hogy világszerte 360 ​​millió keresztény szenved magas szintű üldöztetéstől és diszkriminációtól. Ez minden hetedik keresztény világszerte” – mondta Curry.

Míg a listán szereplő országok elsősorban Ázsiában és Afrikában találhatók, a nyugati féltekéről is felkerült néhány ország a listára.

Az Egyesült Államoktól közvetlenül délre fekvő Mexikó a keresztények számára a 43. legveszélyesebb ország a „szervezett bűnözés és korrupció” miatt. Kuba a 37. legnagyobb kihívást jelentő ország a keresztények számára a „diktatórikus paranoia” miatt.

A teljes jelentés, amely részletes példákat tartalmaz a vallásszabadság megsértésére a listán szereplő egyes országokban, elérhető az Open Doors USA honlapján.

 

Forrás: Open Doors USA / The Christian post 

Borítókép: IsaaK Alexandre KaRslian / Unsplash
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás