2022. 01. 20.

10 gyönyörű idézet Pilinszkytől

Pilinszky János magyar költőről nekem az elsők között az jut eszembe, mekkora érzékenységgel, mennyire szívvel-lélekkel válogatta össze a szavakat, hogy aztán azok megelevenedjenek bennünk. Tőle gyűjtöttünk össze 10 nagyon szép idézetet.

1.Egy ember élete nagyrészt figyelmének története. Ha két pillantás valóban találkozik: rendszerint döntő pillanat. Szinte kivédhetetlen, hogy szerelem vagy barátság szülessék belőle. Boldog karambol.

2. Amikor valóban megbocsátunk valakinek: elfelejtjük, amit ellenünk elkövetett.

3. Az igazi szeretet próbája egyedül az, hogy nem fél a másik ember szeretetétől, hogy elegendő benne a szelídség, a türelem és az alázat ahhoz, hogy elfogadja azt.

4. Jó akarok lenni mindenkihez. Átlépni önmagamon, átlépni önzésemen! Kinyílni, szeretni, élni! Nem hős akarok lenni, hanem jó.

hirdetés

5. Jézus tettei és szavai ékesen bizonyítják, hogy a bűnt mindenkor el kell utasítanunk, viszont a bűnöst szeretnünk kell.

6. A szeretet önmagunk meghaladása a másik ember érdekében.

7. A “felnőttek” általában lehetetlenül gazdálkodnak az idővel. Örökös várakozásban élnek, múlt és jövő szakadékában. Egyre várnak valamit (hol ezt, hol azt), mígnem elérkezik haláluk órája. Nem így a gyerekek. Ők egy szabad órába, egy délutánba, egyetlen percükbe is életük egészét ömlesztik bele, ahogy csak a nagyon gazdagok tudnak és mernek költekezni. Míg a gyermekkort kinőjük, e lelki gyermekséget halálig megőrizhetjük.

8. Add, hogy imámban ne kérjek semmit,
de annál inkább hallhassalak
és hallgassalak téged.

9. A világban élő ember nem láthatja Istent. Az Istenben élő ember tisztán látja a világot.

10. Rossz voltam, s te azt mondtad, jó vagyok.
Csúf, de te gyönyörűnek találtál.
Végig hallgattad mindig, amit mondtam.
Halandóból így lettem halhatatlan.

 

Borítókép: romkat.ro
Idézet
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás